Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Το γονίδιο που... εξηγεί τον καρκίνο μαστού σε νεαρή ηλικία

Ένα μεταλλαγμένο γονίδιο είναι υπεύθυνο για τα περιστατικά πολλαπλού καρκίνου του μαστού σε οικογένειες με πολλά και συχνά κρούσματα και μάλιστα σε μικρή ηλικία, σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Οι ερευνητές, σε συνεργασία με διεθνή επιστημονική ομάδα, εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου του μαστού, εξηγώντας επίσης,  τον λόγο για τον οποίο η ασθένεια προσβάλλει τα θύματά της σε νεαρή ηλικία.
Όπως αναφέρει η επιστημονική ανακοίνωση, υπεύθυνη για όλα αυτά είναι μία μετάλλαξη του γονιδίου RINT1, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια, καθώς και από άλλες μορφές καρκίνου.
Αυτή η γονιδιακή μετάλλαξη εντοπίστηκε με τη χρήση πολύ εξελιγμένης τεχνολογίας που είχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 49 οικογένειες.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει ακόμη και γονίδια που είναι ύποπτα, αλλά δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η μετάλλαξη του RINT1 εντοπίστηκε σε τρεις οικογένειες, όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στη Βοστόνη,
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η καθηγήτρια Melissa Southey από το τμήμα παθολογίας του Πανεπιστημίου Μελβούρνης  τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει πολλές γυναίκες να κατανοήσουν τη γενετική εξήγηση που υπάρχει για τον κίνδυνο που διατρέχουν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού, τόσο οι ίδιες όσο και ορισμένα από τα μέλη της οικογένειάς τους που κινδυνεύουν να νοσήσουν».

Πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου