Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Το νέο όπλο της πυρηνικής ιατρικής κατά του καρκίνου

Ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva ποντάρει σε ένα σπάνιο ισότοπο. Το νέο θαύμα της πυρηνικής ιατρικής κατά του καρκίνου
Η πυρηνική ιατρική παρουσιάζει ένα εν δυνάμει σημαντικό όπλο κατά ορισμένων επιθετικών καρκίνων, δηλώνει ο πρόεδρος της ιατρικής εταιρίας Areva Med, θυγατρικής του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva, ο οποίος στηρίζει τις ελπίδες του σε ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο ικανό να εξολοθρεύει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα.
"Υπάρχει ενδιαφέρον για όγκους κατά των οποίων το σημερινό οπλοστάσιο θεραπευτικών αγωγών είναι πολύ περιορισμένο, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, ο γαστρικός και του παγκρέατος, όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες και οι ασθενείς περιμένουν", διευκρινίζει ο Πατρίκ Μπουρντέ, επικεφαλής της Areva Med που εδρεύει στη Μπεθέσντα του Μέριλαντ, κοντά στην Ουάσινγκτον.
Το ισχυρό αυτό αντικαρκινικό όπλο που ουδέποτε είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, είναι το ισότοπο του μολύβδου 212 (Pb212) που είναι σπάνιο και εξάγεται από το θόριο, το οποίο είναι επίσης σπάνιο, καθώς μόνο μεγάλοι όμιλοι πυρηνικού τομέα το διαθέτουν στον κόσμο, μεταξύ τους η Γαλλία που έχει σημαντικά αποθέματα, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τα αποθέματα αυτά χρονολογούνται πριν από μισό αιώνα.
Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είχε αποφασίσει τότε να φυλάξει το θόριο μετά το διαχωρισμό του από το ουράνιο, το οποίο έγινε το πρώτο βασικό υλικό που χρησιμοποιείται από την πυρηνική βιομηχανία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το 2003 ερευνητές είχαν την ιδέα να εξαγάγουν το ισότοπο Pb212 για να πραγματοποιήσουν έρευνες ωθώντας την Areva να προβεί σε προκαταρκτικές μελέτες τόσο ιατρικές για τον καρκίνο όσο και βιομηχανικές για την ανάπτυξη νέων διαδικασιών εξαγωγής.
Οι πρώτες συνεργασίες υπογράφηκαν το 2008 μεταξύ του ομίλου Areva και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ αλλά και με το INSEM (Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας), ενώ συνεχίζεται η βιομηχανική ανάπτυξη για την παραγωγή του Pb212.
Η Areva, πεπεισμένη για τη μεγάλη ιατρική δυναμική του ισοτόπου αυτού, δημιούργησε την ιατρική θυγατρική της το 2009 στις ΗΠΑ, η οποία έκτοτε δεν σταματά να αναπτύσσεται.
Θεραπεία διάρκειας μιας ημέρας
Το 2011 η Areva Med λαμβάνει το πράσινο φως από τις αμερικανικές αρχές (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων/FDA) για να κάνει μια κλινική δοκιμή πρώτης φάσης με τον μόλυβδο 212 χρησιμοποιώντας τη ράδιο-ανοσοθεραπεία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα. Ο πρώτος ασθενής υποβλήθηκε στη θεραπεία τον Απρίλιο του 2012 από τους 18 που προβλέπονταν συνολικά.
"Οι δοκιμές εξελίσσονται ικανοποιητικά", αναφέρει ο πρόεδρος της Areva Med, προσθέτοντας χωρίς να κρύψει την αισιοδοξία του ότι "δεν μπορεί να πει τίποτε περισσότερο" σε αυτό το στάδιο.
Συνεχίζοντας να τοποθετεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη και την παραγωγή του νέου αυτού αντικαρκινικού όπλου, η Areva Med συνάπτει συμφωνία το 2012 με τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό Roche, πρωτοπόρο παγκοσμίως στην ογκολογία, που επίσης κάνει την είσοδό του στην πυρηνική ιατρική.
Παράλληλα η Areva αρχίζει την κατασκευή ενός εργαστηρίου παραγωγής μολύβδου 212, μια παγκόσμια πρώτη, στη Λιμουζίν της Γαλλίας που αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2013 για την εξαγωγή νανογραμμαρίων (ένα δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου) του ισοτόπου από τόννους θορίου.
Μια θεραπεία για έναν ασθενή, που διαρκεί μια ημέρα, χρειάζεται μόνο τέσσερα νανογραμμάρια Pb212, διευκρινίζει ο Πατρίκ Μπουρντέ.
Αυτό το ραδιολογικό όπλο κατευθύνεται πάνω στα καρκινικά κύτταρα συνδεδεμένο χημικά με ένα αντίσωμα που δημιουργήθηκε για την αναγνώριση των αντιγόνων τα οποία βρίσκονται στον όγκο. Πρόκειται για ειδικά χημικά σήματα του καρκίνου.
"Είναι πράγματι μια αντικαρκινική θεραπεία άκρως στοχευμένη ικανή να πλήξει πολλές μορφές καρκίνου ακόμη και μεταστατικών", υπογραμμίζει ο Πατρίκ Μπουρντέ. Επίσης χάρη στην ακρίβεια αυτή, δεν υπάρχουν παρενέργειες".
"Όλα βαίνουν καλώς μέχρι τώρα, συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία αλλά περιμένουμε τα αποτελέσματα της επιστήμης", είπε. "Πιστεύω ότι το φάρμακό μας θα είναι έτοιμο το 2016".
Εξάλλου ο Μάρτιν Μπέσμπιελ, υπεύθυνος της έρευνας για τη ραδιο-ανοσοθεραπεία στο Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (NCI), εκτιμά ότι το ισότοπο αυτό "έχει μια πολύ μεγάλη δυναμική" από την οποία "πολλοί ασθενείς με διαφόρους τύπους καρκίνου μπορούν να επωφεληθούν".

Επαγγελματική Ημερίδα Τεχνολόγων - Ακτινολόγων

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης 11:00
Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (Ρούσβελ Φραγκλίνου 59)

Θέματα:

-Άδεια άσκησης επαγγέλματος
-Προσφυγή ΣτΕ
-Το περιβάλλον εργασίας του Τ/Α στην ιδιωτική υγεία
-Πειθαρχικό Δίκαιο Δημ. Υπαλλήλων

Πηγή