Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου μαστού


Περισσότερες νέες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου σε σχέση με πριν από τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, με τα ποσοστά μεταστατικού καρκίνου του μαστού κυρίως να αυξάνονται τουλάχιστον 2% κάθε χρόνο.
Ωστόσο το συνολικό ποσοστό κρουσμάτων καρκίνου στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 39 ετών, είναι ακόμη μικρό. Μια στις 173 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού πριν γίνει 40 ετών, τονίζουν οι ερευνητές, αλλά η πρόγνωση προβλέπεται αρνητική για τις νεαρές ασθενείς, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA), η οποία δεν προσδιορίζει τις αιτίες.
H έρευνα, που βασίζεται στην ανάλυση στατιστικών στοιχείων του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ δείχνει ότι τα κρούσματα μεταστατικού καρκίνου του μαστού έφθασαν τα 2,9 ανά 100.000 νέες γυναίκες το 2009, συγκριτικά με 1,53 ανά 100.000 το 1976, δηλαδή αύξηση 2,07% ετησίως σε αυτή την περίοδο των 34 ετών, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανόν καθώς η αλλαγή είναι τόσο σημαντική τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η αύξηση της συχνότητας να οφείλεται σε κάτι εξωγενές, ίσως ένας τρόπος ζωής που ολοένα μετατρέπεται και έχει σχέση με κάποιον παράγοντα επικινδυνότητας, μια έκθεση σε τοξικό περιβάλλον, αλλά δεν ξέρουμε τι», τονίζει η δρ Ρεμπέκα Τζόνσον του Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ και επικεφαλής της μελέτης.
Μια πιθανότητα είναι η μεγάλη κατανάλωση φαγητού και η έλλειψη άσκησης να αυξάνουν τα ποσοστά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Η χρήση της ορμονικής μεθόδου αντισύλληψης μπορεί να παίζει ένα ρόλο, είπε η δρ Τζόνσον υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται περισσότερη έρευνα για πιθανή επίδραση των ορμονών στο κρέας ή του πλαστικού, στα μπουκάλια για παράδειγμα.
«Η τάση σε σχέση με την συχνότητα των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ύφεσης, κάτι που θα μπορούσε να δείξει μια μεγάλη κλινικά και επιδημιολογικά αύξηση», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των νέων γυναικών στις ΗΠΑ που θα προσβληθούν από καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου με τη χειρότερη των προγνώσεων, παρότι οι υγειονομικές αρχές δεν προτρέπουν σε εξετάσεις πρόληψης για έγκαιρη διάγνωση, υπογραμμίζουν οι γιατροί αυτοί.
Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων διαπιστώθηκε στις γυναίκες ηλικίας 25 έως 39 ετών, εκτός από μικρές σταδιακές αυξήσεις του αριθμού των κρουσμάτων σε πιο μεγάλες ηλικιακά γυναίκες. Από τα 55 χρόνια καμιά αύξηση δεν διαπιστώθηκε. Ο αριθμός περιστατικών έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου του μαστού αυξήθηκε στις μεσήλικες και σε ακόμη μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες κατά την περίοδο της έρευνας, κάτι που ίσως οφείλεται στη διαδεδομένη εξέταση της μαστογραφίας.
Η μόνη άλλη αλλαγή στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου ήταν στις νεαρές γυναίκες 25 έως 39 ετών, κυρίως στις μαύρες και τις λευκές μη ισπανικής καταγωγής που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση μεταστατικού καρκίνου του μαστού από το 1992, χρονιά κατά την οποία άρχισε να περιλαμβάνεται η εθνότητα στις στατιστικές.
Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, τα κρούσματα μεταστατικού καρκίνου του μαστού -που εξαπλώθηκε στα οστά, στον εγκέφαλο ή στους πνεύμονες- αυξήθηκαν από ένα στις 65.000 γυναίκες το 1976 σε ένα στις 34.000 το 2009.
Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στα κρούσματα όπου ο καρκίνοι είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα, που είναι «συγκριτικά τυχεροί», γράφουν οι ερευνητές, γιατί οι καρκίνοι αυτοί κατά κάποιο τρόπο ανταποκρίνονται περισσότερο στη θεραπεία και σε γενικές γραμμές έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης.
Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα, κυρίως 20 με 34 ετών έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης -λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών- πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Ήδη, ο μεταστατικός καρκίνος είναι το πιο επικίνδυνο είδος, αναφέρει η ομάδα της Τζόνσον.
Ωστόσο η χειρουργός Τζούλι Μάτζενθαλερ που μελετά τον καρκίνο του μαστού στις νέες γυναίκες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις είπε ότι η νέα μελέτη είναι περιορισμένη, δεν περιλαμβάνει στοιχεία του οικογενειακού ιστορικού της γυναίκας, ούτε αναφέρει ποιες γυναίκες παρουσιάζουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA. Οι γυναίκες με τις μεταλλάξεις αυτές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών σε νεαρή ηλικία.
Η συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο είναι πιο υψηλό στις νέες γυναίκες με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων σε σχέση με αυτές που έχουν αρνητικούς υποδοχείς.
«Όποιες κι αν είναι οι αιτίες -και πιθανώς υπάρχει τουλάχιστον μία- αυτή η τάση αύξησης κρουσμάτων μεταστατικού καρκίνου του μαστού στις νέες γυναίκες θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες στατιστικές και το ιδανικό θα ήταν μια επιβεβαίωση με δεδομένα που αφορούν και άλλες χώρες", υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ, το ποσοστό επιβίωσης πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση για τις γυναίκες 25 έως 39 ετών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού είναι μόνο 31% συγκριτικά με 87% για εκείνες στην ίδια ηλικιακή ομάδα με καρκίνο του μαστού εντοπισμένο χωρίς μεταστάσεις.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Η σημερινή μέρα ανήκει στα παιδιά που μάχονται σε κάποιο νοσοκομείο για τη ζωή τους. Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με στόχο την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά, προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα θεραπεύονται.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου σε παιδιά μετά τα ατυχήματα. 

Ο καρκίνος στο παιδί δεν είναι κληρονομικός, δεν είναι μεταδοτικός. Δεν σημαίνει θάνατο. Είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, νόσος που χρειάζεται χρόνο και κατάλληλη, εξειδικευμένη θεραπεία, αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες "Φλόγα", επισημαίνοντας παράλληλα ότι για τον παιδικό καρκίνο, δεν υπάρχει πρόληψη. Όμως η αξιολόγηση υπόπτων συμπτωμάτων και ευρημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη διάγνωση, γι αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους. 

Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι: Λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing),οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), κ.α. Κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, κλπ είναι πάρα πολύ σπάνιο να παρατηρηθούν στην παιδική ηλικία. Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία, μια νόσος που προσβάλλει τα κύτταρα που παράγονται στον μυελό των οστών.

Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Ο σκοπός της θεραπείας του παιδικού καρκίνου δεν είναι μόνο η ίαση, αλλά και η διατήρηση της ποιότητας ζωής, η ψυχολογική και ψυχοκοινωνική ευεξία των νεαρών ασθενών, καθώς η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές του παιδικού καρκίνου, ως αποτέλεσμα της απώλειας του φυσιολογικού ρυθμού ζωής, λόγω της νόσου και των παρενεργειών από τη μακρόχρονη θεραπεία.

Η "Φλόγα" εδώ και 30 χρόνια, βρίσκεται δίπλα στο παιδί με καρκίνο και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα του παιδιού που δίνει μάχη για να κερδίσει τη ζωή του, αλλά και στους γονείς, οι οποίοι για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι υποχρεωμένοι να αφιερώσουν όλο το χρόνο τους στο παιδί τους. 

Οι Σύλλογοι "Φλόγα" και "Λάμψη" (Σύλλογος γονέων παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα Βορειας Ελλάδας) βρίσκονται δίπλα στις οικογένειες, μοιράζονται τους φόβους και τις αγωνίες τους και στηρίζουν με κάθε τρόπο τον αγώνα τους. Προσπαθούν να ενημερώσουν σωστά την κοινή γνώμη για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και να διαλύσουν τις προκαταλήψεις.

"Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί.Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση.Τα παιδιά με καρκίνο έχουν την ανάγκη όλων μας", υπογραμμίζει η "Φλόγα".

Πηγή

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

4o Σεμινάριο Απεικόνισης Μυοσκελετικού


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ου ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ
ΩΜΟΣ
Αμφιθέατρο 251 ΓΝΑ, Σάββατο 2 Μαρτίου 2013
08.00 – 08.50 Εγγραφές
09.00 – 09.15 Έναρξη ( Πρ. Οργ. Επιτροπής, Δντής Εργαστ.Τομέα, Δκτής 251 ΓΝΑ )
Στρογγυλή τράπεζα Ι
Προεδρείο : Ι. ΖάγκαςΓ. Μαντζικόπουλος
09.15 – 09.30 Ανατομία - Ακτινοανατομία (Α. Γυφτόπουλος)
09.30 – 09.40 Εμβιομηχανική και Πρότυπα Κάκωσης (Μ. Ζιώγας)
09.40 – 09.50 Μ- ΜDCT Aρθρογραφία (Ε. Περδικάκης)
09.50 – 10.00 Τένοντας Δικεφάλου - Διάκενο Στροφέων (Γ. Δελήμπασης)
10.00 – 10.15 Απεικόνιση Χειρουργημένου Ώμου (Γ. Μαντζικόπουλος)
10.15 – 10.30 Συζήτηση – Ερωτήσεις
Στρογγυλή τράπεζα ΙΙ
Προεδρείο : Δ. ΜπούρλοςΟ. Παπακωνσταντίνου
10.30 – 10.45 Κλινική Εξέταση (Η. Καραΐσκος)
10.45 – 11.00 Σύνδρομα Προστριβής (Ο. Π΄Κωνσταντίνου)
11.00 – 11.15 Αστάθεια (Ν. Κυριακόπουλος)
11.15 – 11.30 Oστικό Οίδημα - Αίτια (Μ. Τζαλονίκου)
11.30 – 11.45 Συζήτηση – Ερωτήσεις
11.45 – 12.15 Διάλειμμα – Καφές
Στρογγυλή τράπεζα ΙΙΙ
Προεδρείο : Ε. ΑντύπαΝ. Γεροσταθόπουλος
12.15 – 12.30 Τεχνικές Ακτινογραφικού Ελέγχου του Ώμου (Δ. Κουμαριανός)
12.30 – 12.45 Ηχοανατομία και Τεχνική Εξέτασης (Ι. Μπεχράκης)
12.45 – 13.00 Παθολογικά Ηχομορφολογικά Ευρήματα (Α. Πλάγου)
13.00 – 13.15 Απονευρωτικά Σύνδρομα-Μ. Νευρογραφία Βρ.Πλέγματος (Θ. Σολδάτος)
13.15 – 13.30 Τί θέλει να γνωρίζει ο Κλινικός Ι (Αστάθεια) (Ο. Παξινός)
13.30 – 13.45 Τί θέλει να γνωρίζει ο Κλινικός Ι(Στρ. Πέταλο) (Μ. Αντωνογιαννάκης)
13.45 – 13.55 Παρουσίαση Περιστατικών QUIZ (Δ. Ματσαρίδης)
13.55 – 14.05 Συζήτηση – Ερωτήσεις
14.05 – 14.15 Συμπεράσματα – Λήξη Ημερίδας (Α. Μπιρμπίλης,Γ. Δελήμπασης)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Γ. Τολούμης, Ταξχος (ΥΙ), Ενδοκρινολόγος, Δκτής 251 ΓΝΑ
Χ. Χειμάρας, Σμχος (ΥΙ), Κυτταρολόγος, Δντής Εργαστηριακού Τομέα 251 ΓΝΑ
Α. Μπιρμπίλης, Σμχος (ΥΙ), Χειρουργός, Δντής ΔΤΕΕΟΕ 251 ΓΝΑ
Ε. Αντύπα, Διευθύντρια, Κέντρο Ακτ. Απεικονίσεων, ΠΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς»
Μ. Αντωνογιαννάκης, Δντής Κέντρου Αρθροσκοπικής Χειρουργικής Ώμου, «Ιασώ General»
Ν. Γεροσταθόπουλος, Δντής Κλινικής Χειρ/κής Άνω Άκρου και Μικροχειρουργικής, Κ.Α.Τ.
Α. Γυφτόπουλος, Επγός (ΥΙ), Επιμελητής Εργαστηρίου Μ.Τ 251 ΓΝΑ
Γ. Δελήμπασης, Ασμχος (ΥΙ), Δντής Εργαστηρίου Μ.Τ. 251 ΓΝΑ.
ΙΖάγκας, Σχης (ΥΙ), Δντής Α΄Ορθ. Κλινικής 401 ΓΣΝΑ
Μ. Ζιώγας, Ανσχης (ΥΙ), Επιμελητής Α΄ Ορθ. Κλινικής 401 ΓΣΝΑ
Η. Καραΐσκος, Ασμχος (ΥΙ), Επιμελητής Α΄ Ορθ. Κλινικής 251 ΓΝΑ
Δ. Κουμαριανός, Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Αθηνών
Ν. Κυριακόπουλος, Επγός (ΥΙ), Επιμελητής Εργ. Μ.Τ. 251 ΓΝΑ
Γ. Μαντζικόπουλος, Δντής Α.Τ. - Μ.Τ. 1ο Νοσ. ΙΚΑ – ΚΑΤ
Δ. Ματσαρίδης Σγός (ΥΙ), Ακτινολόγος, Ιατρός 112 Π.Μ.
Ι. Μπεχράκης, Ακτινολόγος, «Διαγνωστικό Κέντρο Παπανδρέου»
Δ. Μπούρλος, Σμχος (ΥΙ), Δντής Α΄ Ορθ. Κλινικής 251 ΓΝΑ
Ο. Παξινός, Ασμχος (ΥΙ), Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιτελής Δνσης Υγκού ΓΕΑ
Ο. Παπακωνσταντίνου, Ακτινολόγος, Επ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, ΠΓΝΑ «Αττικόν»
Ε. Περδικάκης, Λγός (ΥΙ), Ακτινολόγος, Επιμ. 412 ΓΣΝ – 212 ΚΙΧΝΕ, Ξάνθη
Α. Πλάγου, Ακτινολόγος, Επιστ. συνεργάτης Α Εργ. Ακτινολογίας, ΕΚΠΑ, Αρεταίειο
Θ. Σολδάτος, Ακτινολόγος, «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο»
Μ. Τζαλονίκου, Ακτινολόγος, Επιμελήτρια Α.Τ – Μ.Τ. Θεραπευτήριο «Υγεία»
Πηγή