Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ακτινοβολία άλφα κατά του καρκίνου του προστάτη


Δοκιμή σε νέο φάρμακο κατά του καρκίνου, που στοχεύει όγκους με ακρίβεια, φάνηκε τόσο επιτυχημένη ώστε σταμάτησε νωρίτερα.Γιατροί στο νοσοκομείο London's Royal Marsden, χορήγησαν σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη ισχυρό φάρμακο με ακτινοβολία άλφα και ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς έζησαν περισσότερο και εμφάνισαν λιγότερο πόνο και παρενέργειες.
Οι ερευνητές σταμάτησαν τότε τη δοκιμή σε 922 ανθρώπους, δηλώνοντας ότι είναι ανήθικο να μη λάβουν όλοι τη θεραπεία.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Chris Parker, δήλωσε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα εμπρός.
Το ίδρυμα Cancer Research στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική και υποσχόμενη ανακάλυψη.
Η ακτινοβολία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των όγκων περισσότερο από έναν αιώνα. Βλάπτει το γενετικό κώδικα μέσα στα καρκινικά κύτταρα.
Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν σωματίδια άλφα, τα οποία, όπως δήλωσε ο Dr Parker, είναι  
περισσότερο βλαβερά.
Τα σωματίδια άλφα επίσης είναι λιγότερο βλαβερά στον περιβάλλοντα ιστό. Η ακτίνα δράσης τους είναι μερικά εκατομμυριοστά του μέτρου. Έτσι, η βλάβη περιορίζεται στο σημείο που πρέπει.
Στο 90% των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, ο όγκος έχει εξαπλωθεί στα οστά. Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει αγωγή που να επηρεάζει την επιβίωση.
Η έρευνα ασχολήθηκε με ασθενείς που εμφάνιζαν αυτούς τους δευτερεύοντες καρκίνους, καθώς η πηγή ακτινοβολίας (radium-223 chloride) δρα όπως το ασβέστιο και επικολλάται στα οστά.
Στους μισούς δόθηκε το radium-223 chloride σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν χημειοθεραπεία και εικονικό χάπι.
Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 30% χαμηλότερο στην ομάδα που λάμβανε radium-223 chloride .Οι συγκεκριμένοι ασθενείς έζησαν 14 μήνες κατά μέσον όρο σε σύγκριση με 11 μήνες στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.
Ο Parker πιστεύει πως πρόκειται για σημαντικό βήμα εμπρός, όσον αφορά τους καρκινοπαθείς.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αγωγή είναι ασφαλής. Υπήρχαν λιγότερες παρενέργειες στην ομάδα που λάμβανε την αγωγή σε σχέση με όσων λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.
Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο Ευρωπαϊκό συνέδριο για τον καρκίνο, αλλά δεν έχουν ακόμα επισκοπηθεί από άλλους επιστήμονες.
Πηγή

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Διημερίδα- Μετεκπαιδευτικό Μάθημα Καρκίνος Μαστού «Εξελίξεις»



Διημερίδα- Μετεκπαιδευτικό Μάθημα Καρκίνος Μαστού «Εξελίξεις»
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΜΙΤΣ
1 & 2 Οκτωβρίου 2011

 
Οργάνωση: ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΣΤΟΥ Β'
Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής
της Ιατρικής Σχολής Αθηνών - ΓΠΝΑ "Λαϊκό"

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η ισχυρότερη δέσμη ακτίνων γ που έχει παραχθεί ποτέ στη Γη

Η ισχυρότερη δέσμη ακτίνων γ που έχει παραχθεί ποτέ στη Γη είναι 40 τρισεκατομμύρια φορές πιο λαμπρή από τον Ήλιο όπως τον βλέπουμε από τη Γη, ανακοίνωσαν φυσικοί στη Σκωτία.

Η δέσμη που παρήγαγε ένας νέος επιταχυντής στο Πανεπιστήμιο του Στράθκλαϊντ ήταν τόσο έντονη ώστε θα μπορούσε να διαπεράσει 20 εκατοστά μολύβδου ή έναν τσιμεντένιο τοίχο με πάχος 1,5 μέτρο, αναφέρουν οι ερευνητές στο Nature Physics.

Ανάλογες δέσμες ακτίνων γ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ραδιοθεραπεία για την 
καταστροφή καρκινικών όγκων, καθώς και για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων που χρησιμοποιούνται στην τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET).

Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στη μελέτη του πυρήνα των ατόμων, δεδομένου ότι οι ακτίνες γ διεγείρουν τους πυρήνες.

Οι ακτίνες γ είναι αόρατο φως στο άκρο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος -έχουν μεγαλύτερη συχνότητα και μεταφέρουν περισσότερη ενέργεια ακόμα και από τις ακτίνες Χ.

Στο Διάστημα, δέσμες ακτίνων γ αρκετά ισχυρές για να αποστειρώσουν ολόκληρη τη Γη παράγονται από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε άστρα νετρονίων ή μαύρες τρύπες. Αυτές οι «εκλάμψεις ακτίνων γ», ή GRB, θεωρούνται μάλιστα τα πιο βίαια φαινόμενα στο Σύμπαν.

Στο Πανεπιστήμιο του Στράθκλαϊντ, η ομάδα του καθηγητή Ντάινο Ζαροζίνσκι χρησιμοποίησε ένα νέο είδος επιταχυντή, στο οποίο λέιζερ υψηλής ενέργειας βομβαρδίζουν έναν μικρό θάλαμο με ιονισμένο αέριο. Η διέγερση των φορτισμένων σωματιδίων από την ενέργεια του λέιζερ προκαλεί τελικά την εκπομπή ακτίνων γ ακραίας λαμπρότητας.

Οι ακτίνες εκπέμπονται σε παλμούς που διαρκούν μόλις ένα τετράκις εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

Εκτός του ότι αυξάνει την ισχύ της δέσμης στα άκρα, ο νέος επιταχυντής χωράει πάνω στον πάγκο του εργαστηρίου, σε αντίθεση με τους συμβατικούς επιταχυντές που έχουν μήκος έως και 100 μέτρα.

Για την ιστορία, το ρεκόρ φωτεινότητας που κατέγραψαν οι ερευνητές ήταν 1.023 φωτόνια ανά δευτερόλεπτο, ανά τετραγωνικό χιλιοστοακτίνιο, ανά τετραγωνικό χιλιοστό, ανά 0,1% του εύρους ζώνης.

Πηγή

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Υπάρχουν κίνδυνοι από την Ακτινοθεραπεία;


Η Ακτινοθεραπεία είναι η χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας από τους ακτινοθεραπευτές με σκοπό την ίαση ή ανακούφιση διαφόρων νεοπλασματικών νοσημάτων.   
Υπάρχουν σαφώς κίνδυνοι που αφορούν το όργανο το οποίο ακτινοβολήθηκε καθώς και τους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς που αναπόφευκτα βρίσκεται ένα τμήμα τους στο πεδίο ακτινοθεραπείας. Για να μειωθεί η πιθανότητα παρενεργειών στο μέλλον, στην καθ' ημέρα πράξη οι ακτινοθεραπευτές δεν ξεπερνούν, τα όρια ανοχής των οργάνων (Dose Constraints - RTOG/EORTC). Πρακτικά δεν χορηγούν σε ολόκληρο το όργανο ή σε ποσοστό αυτού πέραν καθορισμένων τιμών δόσης σε Gy. Η προστασία των ασθενών από τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις της ακτινοθεραπείας είναι μέλημα των ειδικών ιατρών, όσο και η επίτευξη ικανοποιητικού θεραπευτικού αποτελέσματος.

Η Ακτινοθεραπεία είναι η χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας από τους ακτινοθεραπευτές με σκοπό την ίαση ή ανακούφιση διαφόρων νεοπλασματικών νοσημάτων.
Γίνεται σε περιπτώσεις:
α) κυρίως κακοήθους όγκου
β) καλοήθων παθήσεων (π.χ. νευραλγία τριδύμου, εξώφθαλμος θυρεοειδούς, έκτοπη οστεοποίηση, χηλοειδές).
Παράγεται μέσω:
α) ραδιενεργών πηγών, από τη μεταστοιχείωση ραδιενεργών ατόμων
β) γραμμικών επιταχυντών, από την πρόσκρουση ηλεκτρονίων σε
συγκεκριμένα υλικά.
Η διάρκεια ζωής των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας είναι περίπου 10 χρόνια.

Είδη ακτινοθεραπείας:

α) Εξωτερική ακτινοθεραπεία
  • Συμβατική (2DXRT): Χρησιμοποιείται σε πολύ λίγα κέντρα πια, κυρίως παρηγορικά.
  • Στερεοτακτική: Χωρίζεται σε: (i) Aκτινοχειρουργική (SRS: Stereotactic radiosurgery) γίνεται σε μία συνεδρία. (ii) Ακτινοθεραπεία (SBRT: Stereotactic body radiation therapy) σε περισσότερες από μία συνεδρίες
  • Σύμμορφη τρισδιάστατη (3DCRT: 3D conformal radiation therapy), όπου η κάθε δέσμη προσαρμόζεται στο σχήμα του όγκου στόχου μέσω BEV, MLC και του μεγαλύτερου αριθμού δεσμών. Αυτό επιτρέπει χορήγηση μεγαλύτερης δόσης στον όγκο και μικρότερης στους γύρω φυσιολογικούς ιστούς. Χρησιμοποιείται σε όλους τους όγκους.
  • Διαμορφούμενης έντασης (IMRT) αποτελεί την εξέλιξη της 3DCRT.Ρυθμίζοντας την ένταση της δέσμης, επιτρέπει καλύτερη κάλυψη του όγκου και μικρότερη δόση στους γύρω ιστούς. Χρησιμοποιείται σε όλους τους όγκους και ιδιαίτερα στην κεφαλή και τράχηλο, προστάτη.
  • Απεικονιστικά καθοδηγούμενη (IGRT) όπου κάνουμε real-time απεικόνιση και ενδεχομένως διόρθωση του πεδίου θεραπείας. Έχει πολλές εφαρμογές.
  • Θεραπεία με φορτισμένα σωματίδια (πρωτόνια ή ιόντα άνθρακα).Το πλεονέκτημά τους είναι ότι δίνουν το μέγιστο της δόσης στο τέλος της διαδρομής τους και μετά μηδενίζεται (Kορυφή του Bragg).Κατά αυτόν τον τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου χρειάζεται μεγάλη ακρίβεια στόχευσης (πχ. όγκος σε στενή γειτνίαση με ευαίσθητες στην ακτινοβολία φυσιολογικές δομές.Όταν η ακτινοβολία χορηγείται εξωτερικά, ο ασθενής δεν εκπέμπει ακτινοβολία και δεν κινδυνεύουν τα οικεία πρόσωπα και τα παιδιά.
β) Βραχυθεραπεία: εσωτερική ακτινοθεραπεία. Χορηγείται με την τοποθέτηση ραδιενεργών πηγών εντός ή δίπλα στην περιοχή ενδιαφέροντος.
  • Ενδοκοιλοτική: σε κοιλότητες του οργανισμού  (πχ γυναικολογικός καρκίνος)
  • Ενδοϊστική: εμφύτευση κόκκων ή βελόνων εντός της βλάβης (πχ. προστάτης, δέρμα).
  • Ενδοαυλική: εντός δομών που είναι σωληνώδεις (πχ. οισοφάγος, χοληφόρος πόρος).
  • Ενδοαγγειακή σε αρτηρίες ή φλέβες.
Μπορεί να γίνει σε μία συνεδρία έως και περίπου δυο μήνες. Ο χρόνος κατάληψης της αίθουσας κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως και μισή ώρα περίπου. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (πχ. είδος ακτινοθεραπείας, γεωμετρικά στοιχεία πεδίου κτλ).

Η ακτινοθεραπεία γίνεται πέντε ημέρες την εβδομάδα, συνήθως. Όμως μπορεί να γίνει και επτά φορές εβδομαδιαίως. Τα καθημερινά κλάσματα μπορεί να είναι περισσότερα του ενός.

Αποτελεί στοχευμένη θεραπεία με υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης, όσον αφορά τον τοπικό έλεγχο της νόσου. Αυτό μακροπρόθεσμα αυξάνει την ολική επιβίωση.
Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά ενοχλήματα εξαρτώνται από την περιοχή του σώματος που βρίσκονται εντός του ακτινοβολητέου πεδίου.
Τα πιο συνήθη είναι το αίσθημα κόπωσης και η δερματίτιδα.
Παρενέργειες ακτινοθεραπείας
Ένας από τους στόχους της σύγχρονης ακτινοθεραπείας είναι να μειωθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες στο ελάχιστο, και να βοηθήσει τον ασθενή να κατανοήσει και να ασχοληθεί με τις παρενέργειες οι οποίες είναι αναπόφευκτες.
Οξείες  
Συνδέονται άμεσα με τις υπό ακτινοβόληση περιοχές.
Αφορούν τις αντιδράσεις των επιθηλιακών ιστών (δέρμα, στοματική κοιλότητα, φάρυγγας, έντερο).
Το δέρμα γίνεται ερυθρό, οιδηματώδες, που μπορεί να εξελιχθεί σε έγκαυμα με υγρή απολέπιση, που μετά από την υποχώρηση των οξέων συμπτωμάτων μένει μόνιμη υπέρχρωση του μαστού. Περιοχές όπως η υπομαστική πτυχή, η βουβωνικές πτυχές και η οπισθοωτιαία χώρα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες. Η ακτινοβόληση της μασχάλης μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και σε σύνδρομο βραχιόνιου πλέγματος, εκτός από τις δερματικές βλάβες της περιοχής.
Σε κεφαλή και τράχηλο εμφανίζεται βλεννογονίτιδα, αδυναμία μάσησης, άλγος, ξηροστομία και απώλεια βάρους. Εξελκώσεις και μολύνσεις, δυσφαγία, ατροφία ούλων και απόπτωση δοντιών είναι συχνές. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το στόμα συνιστώνται πλύσεις με αντισηπτικά διαλύματα, δίαιτα με μαλακές, πολτώδεις ή υδαρείς τροφές, αποφυγή ερεθιστικών τροφών και ουσιών, αποφυγή καπνίσματος, χρήση τοπικών αναισθητικών, όπως η ξυλοκαϊνη κ.α.
Στον φάρυγγα, οισοφάγο δυσκαταποσία, πόνος. Η ανάπτυξη οισοφαγίτιδας εμφανίζεται με οπισθοστερνικό άλγος, δυσκαταποσία και πιθανή αιμορρραγία. Συνιστάται υδαρής ή πολτώδης τροφή ή παρεντερική σίτιση. Επίσης βοηθάει η χρήση τοπικών αναισθητικών σε γέλη όπως η ξυλοκαϊνη.
Στον λάρυγγα η ακτινοβολία προκαλεί αρχικά άσηπτη φλεγμονώδη αντίδραση με βράγχος φωνής, που μπορεί σε περιπτώσεις  σημαντικού οιδήματος να καταλήξει σε αφωνία και αναπνευστική δυσχέρεια. Τα κορτικοειδή βοηθούν με την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
Στον πνεύμονα μπορεί να προκληθεί αρχικά πνευμονίτιδα.
 Στο έντερο κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις και δυσαπορρόφηση.   Μπορεί να προκληθεί ακτινική κολίτιδα, άσηπτη φλεγμονή, αλλά και νέκρωση κα διάτρηση του εντέρου. Γι’ αυτό μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση υγρών παρεντερικώς, η χορήγηση οπιούχων ή άλλων αντιδιαρροϊκών, κορτιζόνη συστηματικά ή  υποκλυσμοί.
Στον εγκέφαλο η ακτινοθεραπεία προκαλεί ή επιδεινώνει υφιστάμενο οίδημα, αλλά και οξεία εγκεφαλοπάθεια με σύγχυση και λήθαργο. Πρόληψη ή θεραπεία γίνεται με κορτικοειδή ή και μανιτόλη.
Στο ήπαρ η ακτινοβόληση μπορεί να προκαλέσει νέκρωση με εικόνα ηπατίτιδας, όπως είναι η αύξηση ενζύμων, ο ίκτερος κ.α.
Στο πάγκρεας προκαλεί άσηπτη φλεγμονή με κλινική και βιοχημική εικόνα νεκρωτικής παγκρεατίτιδας.
Στην καρδιά η ακτινοβόληση μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη υγρού δηλαδή την περικαρδίτιδα, αλλά και μυοκαρδιακές βλάβες. Η απόφραξη αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροκαρδιογραφικές εικόνες τύπου εμφράγματος, χωρίς την αντίστοιχη κλινική συνδρομή.
Στο μυελό, λόγω της ακτινοβόλησης των πλατέων οστών που διατηρούν αιμοποιητική λειτουργία (οστά κρανίου, σπόνδυλοι, οστά λεκάνης κ.α.) έχει σαν αποτέλεσμα τη μυελοκαταστολή με εκδηλώσεις και από τις τρεις σειρές των έμμορφων στοιχείων. Η καταστολή του μυελού είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο αυξάνεται η δόση της ακτινοβολίας, ενώ επιτείνεται αν η ακτινοθεραπεία συμπίπτει με τη δράση μυελοκατασταλτικών κυτταροστατικών. Η τακτική εργαστηριακή παρακολούθηση είναι αναγκιαίος όρος κατά την εφαρμογή ακτινοθεραπείας στα οστά. Βοηθούν επίσης οι αυξητικοί παράγοντες των λευκών και της ερυθράς σειράς.
Στο νωτιαίο μυελό μπορεί να προκληθεί οίδημα, που αντιμετωπίζεται όπως και το οίδημα του εγκεφάλου.
Στους νεφρούς η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει οξεία νεφροσκλήρυνση.
Στην ουροδόχο κύστη άμεση επίπτωση είναι η ανάπτυξη στείρας φλεγμονής δηλαδή η ακτινική κυστίτιδα.

Απώτερες ή μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες:  Μπορούν να εμφανισθούν μήνες έως και χρόνια μετά το πέρας της θεραπείας
Ίνωση
Οι ιστοί που έχουν ακτινοβοληθεί τείνουν να γίνουν λιγότερο ελαστικοί με την πάροδο του χρόνου λόγω της διάχυτης ίνωσης. Επίσης μπορεί να προκληθούν τηλαγγειεκτασίες δέρματος. Αποφύγετε το ξύρισμα της περιοχής. Μπορείτε να πλύνετε την περιοχή απαλά με ένα ήπιο σαπούνι μη αρωματικό και να στεγνώστε. Μην χρησιμοποιείτε αποσμητικά, αρώματα ή λοσιόν για το δέρμα σας, εκτός από αυτές που συνιστώνται από την ομάδα που σας φροντίζει. Θα πρέπει να προστατεύετε το δέρμα σας από ακραίες θερμοκρασίες και συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 ή παραπάνω μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Αλωπεκία
Κυρίως σε ασθενείς που έχουν λάβει ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο. Σε αντίθεση με την απώλεια μαλλιών που συμβαίνει με τη χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία προκαλεί απώλεια μαλλιών που είναι πιο πιθανό να είναι μόνιμη.

Ξηρότητα
Οι σιαλογόνοι  και δακρυϊκοί αδένες έχουν μια ανοχή ακτινοβολίας περίπου 30 Gy σε κλάσματα των 2 Gy. Η ξηροστομία και η ξηροφθαλμία μπορεί να μειώσουν πολύ την ποιότητα της ζωής του ασθενούς. Ομοίως, η ξηρότητα μπορεί να επηρεάσει και τους ιδρωτοποιούς αδένες της μασχάλης και του κολπικού βλεννογόνου ανάλογα με το σημείο που ακτινοβολείται κι έτσι να προκαλεί και κυστίτιδα, δυσπαρευνία και μείωση της  libido.

Στον πνεύμονα μπορεί ως απώτερη επιπλοκή της πνευμονίτιδας να αναπτυχθεί ίνωση.

Έντερο
Απώτερες επιπτώσεις μπορεί να είναι η ανάπτυξη στενώσεων, η απόφραξη, η δημιουργία συριγγίων κ.α.

Στους νεφρούς η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει χρόνια νεφροσκλήρυνση με έκπτωση της λειτουργίας των οργάνων.

Στο νωτιαίο μυελό απώτερη επίπτωση είναι η μυελοπάθειαα, ως αποτέλεσμα ίνωσης και εμφράκτων.

Στην ουροδόχο κύστη απώτερη επίπτωση είναι η ίνωση και η ρίκνωση της κύστης με επακόλουθα στην ούρηση.

Στους οφθαλμούς προκαλεί καταρράκτη.

Κούραση
Η κόπωση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ακτινοθεραπείας, και μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες μέχρι λίγα χρόνια, ανάλογα με την ποσότητα του είδους τη θεραπείας και τον καρκίνο. Κατά τη διάρκεια  της ακτινοθεραπείας πρέπει να γίνονται τακτικές εξετάσεις αίματος,  γιατί η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει αναιμία.

Καρκίνος
Η ακτινοβολία είναι μια πιθανή αιτία του καρκίνου, και οι δευτερογενείς κακοήθειες εμφανίζονται σε μια πολύ μικρή μειοψηφία των ασθενών, κατά κανόνα πολλά χρόνια μετά αφού έχουν την  ακτινοβολία. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο κίνδυνος αυτός αντισταθμίζεται κατά μεγάλο μέρος από τη μείωση των κινδύνων που απορρέουν από τη θεραπεία της πρωτοπαθούς καρκίνου.
Θάνατος
Η ακτινοβολία έχει  επιπλέον  κίνδυνο για θάνατο από καρδιακή νόσο ιδίως σε θεραπεία πχ. του αριστερού μαστού, λέμφωμα μεσοθωρακίου κ.α.
Εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών
Στις περιπτώσεις των ακτινοβολιών που εφαρμόζονται κατά την ακτινοθεραπεία κεφαλής μπορεί να προκληθεί μείωση της αντίληψης. Απώτερη επίπτωση μπορεί να είναι η χρονία εγκεφαλοπάθεια οφειλομένη σε θρόμβωση και απόφραξη μικρών αγγείων

Υπογονιμότητα
Επηρεάζεται άμεσα η γονιμότητα. Υπάρχουν πίνακες με βάση τους οποίους  υπολογίζεται η απορροφούμενη δόση. Διαφέρει κατά πολύ εάν ακτινοβοληθεί η πύελος, μεσά στην οποία βρίσκονται οι ωοθήκες και εάν ακτινοβοληθεί άλλη περιοχή .Η δόση στην πρώτη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη. Εάν ξεπερασθεί το όριο ανοχής της λειτουργίας του οργάνου τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόνιμης βλάβης του. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χορήγηση 5-10 Gy μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια της ωοθήκης, ενώ με τα 2-3 Gy υπάρχει κίνδυνος στείρωσης. Με βάση όλα αυτά λαμβάνεται η απόφαση για το ασφαλές διάστημα που θα μπορούσε να κυοφορήσει μια γυναίκα. Αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας των όρχεων για δόσεις άνω των 60 Gy έχουμε μόνιμη στείρωση, ενώ για μικρότερες δόσεις παροδική βλάβη των σπερματοζωαρίων.

 
Ένα ποτήρι κρασί τη ημέρα μειώνει τον κίνδυνο τοξικότητας του δέρματος κατά δυο τρίτα σε γυναίκες που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για αντιμετώπιση του καρκίνου στο μαστό, ανακοίνωσαν Ιταλοί ερευνητές. Ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας στην Ιταλία αναρωτήθηκαν αν τα φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κρασί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από την ακτινοθεραπεία. Στην έρευνα, 348 γυναίκες με καρκίνο στο μαστό χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, ανάλογα με τη δόση ακτινοβολίας που έλαβαν.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έπιναν κρασί τις ημέρες που υποβάλλονταν σε θεραπεία είχαν χαμηλότερα ποσοστά υψηλής οξείας τοξικότητας, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν. Όσες έπιναν ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είχαν 13,6% τοξικότητα δέρματος σε σχέση με 38,4% των γυναικών που δεν έπιναν κρασί.
Το κρασί μπορεί να εμποδίσει την τοξικότητα της αγωγής χωρίς να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα κατά του όγκου, όπως παρατηρήθηκε, έχει επίσης τη δυνατότητα να ενισχύει τα θεραπευτικά οφέλη σε ασθενείς με καρκίνο χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών.
Tα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘International Journal of Radiation Oncology Biology Physics.’




Διατροφή και Ακτινοθεραπεία 
Γενικά  η ακτινοθεραπεία δημιουργεί αίσθημα κόπωσης, μειωμένη όρεξη και μειωμένη επιθυμία για σίτιση. Η διαιτητική θεραπεία πρέπει να παρέχει στον ασθενή επαρκή πρόσληψη σε πρωτεΐνες και ενέργεια, έτσι ώστε να μπορέσει να ανεχτεί την ακτινοθεραπεία, να προλάβει την απώλεια βάρους και να διατηρήσει ένα γενικότερο καλό επίπεδο υγείας.
Περιλαμβάνει:
  • Τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων μεταξύ των γευμάτων.
  • Την εντερική διατροφή.
  • Αλλαγές στη δίαιτα του ασθενούς, με κυριότερες τα μικρά συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα και την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που προκαλούν ενόχληση.
  • Στη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να χρειαστεί κάποιος να μειώσει τις ώρες εργασίας ή να περικόψει τις κοινωνικές ή αθλητικές δραστηριότητες.
  • Προσπαθήστε να τρώτε καλά κατά τη διάρκεια της θεραπείας και να πίνετε περίπου δύο λίτρα νερό κάθε μέρα.

Ενδύματα 

Είναι πιο βολικό οι ενδυμασία να είναι με φαρδιά, casual ρούχα για την άνεση του ασθενή. 

Ακαμψία

Μερικές φορές οι άνθρωποι που έχουν ακτινοθεραπεία σε περιοχές πάνω από τις αρθρώσεις ή τους μύες μπορεί να εμφανίσουν κάποια ακαμψία. Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, έως και δύο χρόνια μετά τη θεραπεία. Η τακτική άσκηση σε αυτές τις αρθρώσεις και τους μύες μπορεί να αποτρέψει την ακαμψία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν φυσιοθεραπευτή.

Πηγή

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ακτινοθεραπευτική oγκολογία και τεχνολογική πρόοδος


Η ακτινοθεραπεία, υπήρξε και παραμένει ένας από τους κύριους τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου, μαζί με την χημειοθεραπεία και τη χειρουργική. Στις αναπτυγμένες χώρες, ένας στους δύο ασθενείς με καρκίνο υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία σε κάποιο στάδιο της νόσου.
Η ακτινοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική έναντι πρωτοπαθών όγκων, ελαττώνοντας την τοπική υποτροπή, αυξάνοντας, ενδεχομένως, την επιβίωση και περιορίζοντας την ανάπτυξη μεταστατικής νόσου. Επίσης, είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από τη μεταστατική νόσο.
Στο σύνολο των ασθενών που καταφέρνουν να επιβιώσουν του καρκίνου, εκτιμάται ότι ποσοστό 40% έχει θεραπευθεί χάρη στην ακτινοθεραπεία, είτε ως μοναδική θεραπεία είτε ως βασική συνιστώσα της θεραπείας.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η ακτινοβολία αποτυγχάνει στον έλεγχο των κακοήθων νεοπλασιών είναι η δυσκολία της να αποθέσει θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας στην περιοχή του στόχου, χωρίς να βλάψει τους γύρω φυσιολογικούς ιστούς. Στόχος της ακτινοβολίας είναι η εξουδετέρωση κακοήθων κυττάρων με τη λιγότερο δυνατή νοσηρότητα. Η συμβατική ακτινοθεραπεία, από την εποχή που παρουσιάσθηκαν οι γραμμικοί επιταχυντές, ανέπτυξε την δυνατότητα αντιμετώπισης των «εν τω βάθει» κακοήθων όγκων.
Οι συμβατικές δέσμες είχαν συνήθως σχήμα τετραγώνου ή παραλληλογράμμου και αναπόφευκτα περιελάμβαναν σημαντικό τμήμα φυσιολογικών ιστών. Οι φυσιολογικοί ιστοί είναι περισσότερο ευαίσθητοι στην ακτινοβολία από τα κύτταρα του όγκου. Επομένως η ανοχή των φυσιολογικών ιστών αποτελεί τον περιοριστικό παράγοντα της συνολικής δόσης, με συνέπεια να εναποτίθεται μικρότερη δόση και να ελαττώνεται η δυνατότητα εξουδετέρωσης του όγκου. Η μεγίστη δόση ακτινοβολίας που είναι δυνατόν να χορηγηθεί με τη συμβατική τεχνική, είναι ανεπαρκής στην πλειονότητα των περιπτώσεων για τον έλεγχο της τοπικά προχωρημένης νόσου.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των υπολογιστών και της ιατρικής απεικόνισης, παρουσιάστηκε η τεχνική της τρισδιάστατης συμμόρφου ακτινοθεραπείας [3-D conformal radiotherapy (3D-CRT)]. Με αυτήν περιορίζεται το τμήμα των φυσιολογικών ιστών που ακτινοβολείται, ενώ αυξάνεται η δόση που λαμβάνει ο όγκος-στόχος. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση εξατομικευμένων εκμαγείων διαμόρφωσης της δέσμης ακτινοβολίας ή ακόμη και πολύφυλλων διαφραγμάτων {multi-leaf collimation, (MLC)}, τα οποία παρεμβάλλονται στη δέσμη τροποποιώντας την κατά τρόπον ώστε να προσαρμόζεται η ακτινοβολία στην περιοχή του όγκου-στόχου, ενώ αντίστοιχα μειώνεται το ποσοστό των συμπεριλαμβανόμενων φυσιολογικών ιστών κατά 40-50%. Με τον τρόπο αυτό δίδεται η δυνατότητα χορήγησης μεγαλύτερης δόσης στον όγκο-στόχο, ενώ ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες. Παρόλα αυτά, σημαντικό τμήμα φυσιολογικών ιστών εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στην περιοχή ακτινοβόλησης, με επακόλουθο την αύξηση της πιθανότητας παρενεργειών.
Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας εμφανίζεται και αναπτύσσεται θεωρητικά και τεχνολογικά η μεταβαλλόμενης έντασης ακτινοβόληση [Intensity modulated radiation therapy (IMRT)]. Πρόκειται για προηγμένο τρόπο ακτινοθεραπείας, κατά τον οποίο χρησιμοποιούνται γραμμικοί επιταχυντές, ελεγχόμενοι από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με σκοπό την εναπόθεση δόσεων ακτινοβολίας ακριβείας σε έναν κακοήθη όγκο ή σε συγκεκριμένες περιοχές μέσα στον όγκο. Η δόση ακτινοβολίας προσαρμόζεται στην τρισδιάστατη (3D) μορφή του όγκου, μεταβάλλοντας και ελέγχοντας την ένταση της δέσμης ακτινοβολίας, με σκοπό την εναπόθεση υψηλής δόσης στον όγκο-στόχο, ελαχιστοποιώντας την έκθεση ακτινοβολίας στους γύρω φυσιολογικούς ιστούς.
Συνδυασμοί διαφόρων μεταβαλλόμενων ως προς την ένταση δεσμών ακτινοβολίας κατευθύνονται από διαφορετικές γωνίες, προκειμένου να παράγουν μια προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη δόση ακτινοβολίας μεγιστοποιώντας έτσι τη δόση στον όγκο και ταυτόχρονα προστατεύοντας τους παρακείμενους φυσιολογικούς ιστούς.
Επειδή η αναλογία της δόσης των φυσιολογικών ιστών ως προς τον όγκο μειώνεται σημαντικά με την τεχνική IMRT, μπορούν ακίνδυνα να εναποτεθούν υψηλότερες και αποτελεσματικότερες δόσεις ακτινοβολίας στους όγκους με λιγότερες παρενέργειες έναντι των συμβατικών τεχνικών ακτινοθεραπείας. Η τεχνική IMRT έχει επίσης τη δυνατότητα μείωσης της τοξικότητας, ακόμα και όταν δεν αυξάνονται οι δόσεις.
Σήμερα, η τεχνική IMRT χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε διάφορες εντοπίσεις όπως προστάτου, κεφαλής λαιμού, θυρεοειδούς, γυναικολογικών όγκων και άλλων.
Η πρόοδος στην απεικονιστική τεχνολογία έχει παίξει ζωτικό ρόλο σε κάθε κλάδο της ιατρικής επιστήμης. Το γεγονός αυτό είχε την ευρεία απήχηση και στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία. Η δυνατότητα απόκτησης, ενίσχυσης, ανάγνωσης και περαιτέρω ανάλυσης του δικτύου των απεικονιστικών λεπτομερειών είναι απαραίτητη για τη διαδικασία της διάγνωσης και της θεραπευτικής εφαρμογής και, επιπλέον, αποτελεί το κλειδί της δυνατότητας παροχής ακτινοθεραπείας υψηλής τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο σχεδιασμός της θεραπείας, καθώς και ο εντοπισμός του στόχου για την ακριβέστερη χορήγηση ακτινοθεραπείας.
Στο στάδιο του σχεδιασμού ο καθορισμός του όγκου και των υγιών ιστών γίνεται μέσω αξονικής τομογραφίας, συχνά όμως επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ακρίβεια με χρήση μαγνητικής τομογραφίας ή απεικόνισης ΡΕΤ. Κατά το στάδιο αυτό υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης τρισδιάστατης απεικόνισης των μαλακών ιστών για τον εντοπισμό του στόχου. Η κίνηση του όγκου μπορεί να ανιχνευθεί με φθοριοσκοπική απεικόνιση των ακτινοσκιερών δεικτών, που έχουν εμφυτευτεί εντός ή πέριξ του όγκου.
Οι εξελίξεις αυτές επιτρέπουν την παρατήρηση και την καταγραφή των αλλαγών των διαστάσεων, της θέσης και του σχήματος του όγκου κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας. Έτσι αυξάνεται η γεωμετρική ακρίβεια της ακτινοθεραπείας. Η θεραπεία που καθοδηγείται από την απεικόνιση, [Image Guided Radiation Therapy (IGRT)] αυξάνει επίσης την ομοιομορφία των χορηγούμενων δόσεων σε ένα δεδομένο πληθυσμό ασθενών και βελτιώνει τη δυνατότητα μέτρησης, αξιολόγησης και διόρθωσης της σκόπευσης κατά τη διάρκεια της ακτινοβόλησης.
Παρόλο που οι εξελίξεις αυτές φαίνονται εντυπωσιακές, οι μελλοντικές θεαματικές αλλαγές στην ακτινοθεραπεία θα συνδυάσουν τις νέες εξελίξεις στη μοριακή βιολογία με τις πλήρεις δυνατότητες της τεχνολογίας ακτινοθεραπείας υψηλής ακριβείας. Γενετικοί προγνωστικοί δείκτες θα επιτρέψουν τον εξατομικευμένο σχεδιασμό θεραπειών για κάθε ασθενή με βάση τα εκτιμώμενα αποτελέσματα της ακτινοθεραπείας στους υγιείς ιστούς και στα καρκινικά κύτταρα. Η θεραγνωστική (Theragnostic) απεικόνιση (ήτοι η χρήση ιατρικών απεικονίσεων για να επιλεγεί η καλύτερη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενών) θα αξιοποιήσει τη λειτουργική απεικόνιση για το σχεδιασμό βιολογικά καθοδηγούμενης ακτινοθεραπείας. Για την ουσιαστική βελτίωση των θεραπευτικών δυνατοτήτων της ακτινοθεραπείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν νέοι μοριακοί παράγοντες στόχευσης. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας με αντισώματα που δεσμεύουν τους υποδοχείς του επιδερμοειδούς αυξητικού παράγοντα [epidermal growth factor-receptor (EGFR)], γεγονός που βελτιώνει τον τοπικό έλεγχο και την επιβίωση για τον καρκίνο της κεφαλής και λαιμού.
Αναμένεται ότι όλες αυτές οι εξελίξεις στην καθοδηγούμενη θεραπεία του καρκίνου θα συντελέσουν στην εμφάνιση τεχνικών ακτινοθεραπείας μεγαλύτερης ακριβείας, θα συμβάλουν στη βελτίωση του ελέγχου επί του όγκου, θα μειώσουν την εμφάνιση και τη σοβαρότητα των επιπλοκών και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη περισσότερων πρωτοκόλλων αντιμετώπισης του καρκίνου οδηγώντας στη νέα εποχή της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

ΝΕΟ Φοιτητικό Ακτινολογικό forum

Ένα νέο φοιτητικό forum για ενημερώσεις και επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές του τμήματος Ραδιολογίας -  Ακτινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας που δημιουργήθηκε από φοιτητές του τμήματός μας.





Το link είναι:
http://radiologyteiath.forumgreek.com/

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Γραμμικός επιταχυντής Elekta "SYNERGY"


Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη θεραπεία του καρκίνου είναι ο γραμμικός επιταχυντής. Ο γραμμικός επιταχυντής είναι ένα μηχάνημα, το οποίο παράγει δέσμες ακτινών υψηλής ενέργειας φωτόνια  ακτινών Χ και ηλεκτρόνια. Χρησιμεύει για τη θεραπεία του καρκίνου. Οι υψηλής ενέργειας ακτίνες διεισδύουν μέσα στο σώμα και προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Οι γραμμικοί επιταχυντές της  Elekta "SYNERGY", "SYNERGY" Platform και AXESSE έχουν ενσωματωμένα διαφράγματα πολλαπλών φύλλων για αυτόματη μορφοποίηση της θεραπευτικής δέσμης. Επίσης έχουν ενσωματωμένο  μηχανισμό για λήψη ηλεκτρονικής εικόνας πεδίου( EPID), Cone beam CT δηλαδή αξονικό τομογράφο που δίνει εικόνα σε θέση θεραπείας και ελέγχει την ακριβή θέση του ακτινοβολούμενου στόχου και ειδικό ρομποτικό κρεβάτι HEXAPODE. Οι γραμμικοί επιταχυντές νέας γενιάς σε συνδυασμό με τον Εξομοιωτή VARIAN και τα συστήματα σχεδιασμού NOMOS  και ONCENTRA δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής τεχνικών όπως 

Image Guided Radiation Therapy (IGRT με CBCT+EPID), 
Στερεοταξία Σώματος-Κεφαλής 
Volumetric Modulated Arc Therapy (VMAT) 
ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΚΗ ΑΚΤΙΝΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 
Ακτινοθεραπεία με διαμορφούμενης έντασης δέσμη-IMRT

Πηγή

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Πολύτιμες οι μαστογραφίες Σώζουν ζωές όταν πραγματοποιούνται συχνά


Σωτήριες στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού είναι οι συχνές μαστογραφίες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με τα οφέλη τους.Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 130.000 γυναίκες από δύο περιοχές της Σουηδίας, έδειξε ότι όσες υποβάλλονταν συχνά σε μαστογραφία αντιμετώπιζαν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις υπόλοιπες. Το ποσοστό αυτό μάλιστα έδειξε να αυξάνεται με την πάροδο των ετών.

Έτος και όφελος

Σχεδόν 30 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της μακροχρόνιας μελέτης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των γυναικών που σώζονται από τη νόσο χάρη στις μαστογραφίες αυξάνεται ανά έτος εξέτασης.
«Διαπιστώσαμε, ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερες ζωές σώζονται» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Στίβεν Ντάφι από το Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου.
Εξέταση, πρόληψη, προστασία
Στη μελέτη οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: όσες ανήκαν στην πρώτη ομάδα υποβάλλονταν σε τακτά διαστήμα σε μαστογραφία -  εκείνες που ήταν 40-49 ετών υποβάλλονταν στην εξέταση ανά διετία και εκείνες που ήταν 50-74 ετών, ανά τριετία -  ενώ εκείνες της δεύτερης ομάδας ακολουθούσαν τη μέθοδο της απλής εξέτασης και παρακολούθησης.
«Βάσει των αποτελεσμάτων, ανά 1.000 γυναίκες που υποβάλλονταν σε μαστογραφία επί 10 συνεχή έτη αποφεύγονταν περίπου τρεις θάνατοι που σχετίζονταν με τη νόσο» αναφέρει ο καθηγητής Ντάφι. «Κάτι τέτοιο δείχνει ξεκάθαρα ότι οι θάνατοι που αποφεύγονται τελικά χάρη στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με την απλή εξέταση» καταλήγει.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα των ειδικών δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Radiology».

Παγκόσμια απειλή 
Σύμφωνα με επίσημα αμερικανικά στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου των Αμερικανίδων, μετά τον καρκίνο του πνεύμονος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο γύρω στους 1.300.000 ασθενείς – ανάμεσα τους και άνδρες – διαγιγνώσκονται θετικοί στη νόσο, ενώ περίπου 500.000 ασθενείς χάνουν ετησίως τη μάχη με τη συγκεκριμένη ασθένεια. 

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ελπίδες για πιο αποτελεσματική χημειοθεραπεία: Καλύτερη δράση και λιγότερες παρενέργειες υπόσχεται η ανακάλυψη άγνωστου ως τώρα τρόπου θανάτου των καρκινικών κυττάρων.

Ενας άγνωστος ως τώρα τρόπος θανάτου των καρκινικών κυττάρων, αποκαλούμενος νεκρόπτωση, προσφέρει αποτελεσματικότερη θεραπευτική οδό για την εξόντωση όλων των τύπων καρκίνου.

Ελπίδες για πιο επιτυχημένες, εξατομικευμένες και με λιγότερες παρενέργειες θεραπείες εναντίον του καρκίνου προσφέρει μια ομάδα βρετανών επιστημόνων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν άγνωστο ως τώρα τρόπο θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων ο οποίος φαίνεται να προσφέρει μια νέα, αποτελεσματικότερη οδό επίθεσης εναντίον όλων των τύπων καρκίνου.
Τα ευρήματα των ειδικών του Breakthrough Breast Cancer Research Center του Ινστιτούτου Αντικαρκινικών Ερευνών στο Λονδίνο δίνουν επίσης μια εξήγηση στο γιατί ορισμένοι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε ορισμένες από τις υπάρχουσες χημειοθεραπείες.
Μελετώντας τον θάνατο των κυττάρων
Για να βρουν μια απάντηση σε αυτό το τελευταίο ερώτημα οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι δραστικές ουσίες διαφόρων χημειοθεραπειών «σκοτώνουν» τα κύτταρα των καρκινικών όγκων.
Οι θεραπείες αυτού του είδους δρουν επιφέροντας βλάβες στο DNA των καρκινικών κυττάρων. Αυτά αντιδρούν παράγοντας πρωτεΐνες οι οποίες προκαλούν τον θάνατό τους. Ως πρόσφατα θεωρείτο ότι τα κύτταρα πεθαίνουν μόνο με έναν τρόπο, την απόπτωση _ αποκαλούμενη και «σιωπηλή αυτοκτονία».
Όπως περιγράφουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Molecular Cell», οι ειδικοί του βρετανικού ερευνητικού κέντρου διαπίστωσαν ότι πολύ συχνά η απόπτωση «μπλοκάρεται» από τα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα τα φάρμακα της χημειοθεραπείας να μη λειτουργούν και οι όγκοι να συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Στόχος η νεκρόπτωση
Παράλληλα όμως ανακάλυψαν ότι ορισμένες χημειοθεραπευτικές δραστικές ουσίες επιδρούν στα καρκινικά κύτταρα μέσω ενός άλλου τρόπου θανάτωσης, τον οποίο ονόμασαν νεκρόπτωση. Αυτή η διαδικασία θανάτου είναι όπως είδαν πολύ πιο «δραστική» _ διαλύει εντελώς τη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων και τα εξολοθρεύει ολοσχερώς.
Σε μια ακόμη πιο σημαντική παρατήρηση οι ερευνητές διαπίστωσαν στο εργαστήριο ότι ενεργοποιώντας μια ομάδα πρωτεϊνών μπορούσαν να «εξαναγκάσουν» τα κύτταρα του καρκίνου να ακολουθήσουν αυτή τη μορφή θανάτου, ανοίγοντας τον δρόμο για νέου είδους θεραπείες οι οποίες θα εξοντώνουν και τα καρκινικά κύτταρα που εμφανίζονται ανθεκτικά στις σημερινές χημειοθεραπείες.
Νέες θεραπείες
«Τα ευρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν μια νέα γραμμή επίθεσης εναντίον του καρκίνου»δήλωσε ο Πασκάλ Μάιερ, κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Η χημειοθεραπεία υπάρχει εδώ και δεκαετίες, δεν είχαμε όμως ποτέ καταλάβει πώς σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Η μελέτη μας δείχνει όχι μόνο ότι αυτό μπορεί να συμβεί με δυο διαφορετικές διαδικασίες αλλά και το πώς μπορούν να αναπτυχθούν φάρμακα ώστε να ενεργοποιήσουμε τη δεύτερη, νεοανακαλυφθείσα διαδικασία με πολύ πιο έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο».
Ο ερευνητής τόνισε ότι οι μελέτες βρίσκονται ακόμη σε πρώτο στάδιο, αλλά φέρουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Ένα γεγονός το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι μια δραστική ουσία που στοχεύει κάποιες από τις πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν _ γνωστή ως SMAC-mimetics _ βρίσκεται ήδη σε κλινικές δοκιμές με καλά αποτελέσματα.