Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

Αξονική τομογραφία αντί ακτίνες Χ για εντοπισμό καρκίνου

Η εξέταση των πνευμόνων των καπνιστών με αξονική τομογραφία αντί της κοινής ακτινογραφίας επιτρέπει τη μείωση κατά 20% της θνησιμότητας από το καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ελικοειδής τομογραφία επιτρέπει αποτελεσματικότερο εντοπισμό μικρών όγκων σε πρώιμο στάδιο από ό,τι η κοινή ακτινογραφία.
"Αλλά ποτέ δεν είχε αποδειχθεί τελεσιδίκως ότι η διαδικασία αυτή έχει αποτέλεσμα ως προς τη θνησιμότητα που οφείλεται στον καρκίνο των πευμόνων", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Χάρολντ Βάρμους, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.
Η ελικοειδής τομογραφία επιτρέπει δισδιάστατη ή τρισδιάστατη απεικόνιση του θώρακα με τη βοήθεια ενός σαρωτή με δέσμη ακτίνων Χ.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που ονομάσθηκε National Lung Screening Trial, είναι καρπός έρευνας επί 50.000 καπνιστές και πρώην καπνιστές 55 έως 74 ετών σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.
Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως για διάστημα 30 ετών. Είτε συνέχιζαν να είναι καπνιστές ή είχαν σταματήσει κατά τη διάρκεια των 15 ετών που προηγήθηκανστης έρευνας.
Επελέγησαν στην τύχη για να υποβληθούν σε ετήσια εξέταση επί τριετία, είτε με τομογραφία είτε με απλή ακτινογραφία. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν επί πέντε χρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ομάδα των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε αξονική τομογραφία η θνησιμότητα ήταν 20% χαμηλότερη σε σχέση με την ομάδα που υποβλήθηκε σε ακτινογραφία.
Τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας επιτρέπουν "να σωθούν πολλές ζωές", ο Χάρολντ Βάρμους εξήγησε ότι οι εξετάσεις αυτές δεν λειτουργούν προληπτικά για τον καρκίνο των πνευμόνων.


Ο έλεγχος των καπνιστών με τομογράφο χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, αντί για την μέθοδο των ακτινογραφίας Χ, μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα μέχρι και 20% μέσα την επόμενη πενταετία μετά την εξέταση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ελικοειδής τομογραφία χαμηλής δοσολογίας μπορεί να εντοπίσει μικρούς όγκους καρκίνου στα πρώτα στάδια τους, έχοντας καλύτερα διαγνωστικά αποτελέσματα από τις ακτίνες Χ. Η νέα έρευνα, σε μεγάλο πλέον δείγμα πληθυσμού, που έγινε από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των ΗΠΑ, έρχεται για πρώτη φορά κατηγορηματικά να επιβεβαιώσει αυτή τη διαπίστωση, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το “Science”.
Αν και οι ερευνητές ανέφεραν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες για να εξακριβώσουν γιατί η τομογραφία σχετίζεται με τόσο μεγάλη μείωση στη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα, το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι χάρη στην τομογραφία, σε σχέση με τη διάγνωση μέσω ακτινών Χ, ένας μεγαλύτερος αριθμός πρώιμων όγκων, δυνητικά θανατηφόρων, εντοπίστηκαν και αφαιρέθηκαν έγκαιρα.
Οι ελικοειδείς τομογραφίες κάνουν λήψη πολλαπλών εικόνων από όλο το στήθος μέσα σε επτά έως 15 δευτερόλεπτα, ενώ η απλή ακτινογραφία Χ κάνει λήψη μόνο μιας εικόνας. Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι οι τομογραφίες είναι ακριβότερες και εκθέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη ακτινοβολία σε σχέση με τις ακτίνες Χ. Μια τυπική ακτινογραφία Χ στον θώρακα στέλνει στον ασθενή 0,1 mSv (milliesieverts) ακτινοβολίας, έναντι μιας μέσης δόσης 1,4 mSv για τις τομογραφίες χαμηλής έντασης. Επιπλέον, οι τομογραφίες εμφανίζουν συχνότερα λανθασμένες θετικές διαγνώσεις, πράγμα που γεννά πιο εύκολα ανησυχία στους ασθενείς. 
Η νέα έρευνα μελέτησε τις περιπτώσεις άνω των 50.000 νυν και πρώην καπνιστών ηλικίας 55 έως 74 ετών. Οι καπνιστές επιλέχθηκαν τυχαία, για μερικά χρόνια, να κάνουν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα είτε τομογραφίες είτε ακτινογραφίες. Όταν μελετήθηκαν εκ των υστέρων τα στοιχεία των θανάτων και συσχετίστηκαν με το είδος διάγνωσης που είχε προηγηθεί, προέκυψε ότι όσοι είχαν κάνει τομογραφίες, εμφάνιζαν ως ομάδα 20% λιγότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, καθώς επίσης 7% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία, σε σχέση με όσους είχαν κάνει μόνο ακτινογραφίες. 
«Αυτή η ανακάλυψη έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να σώσει πολλές ζωές, κυρίως όσων έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε ο Χάρολντ Βάρμους, επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Η πρώτη ερευνήτρια που από το 1999 είχε επισημάνει την ανωτερότητα της τομογραφίας, ήταν δρ Κλόντια Χένσκε, της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά, η οποία τότε είχε δεχτεί επικρίσεις και τώρα δικαιώνεται. 
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 1,3 εκατ. ανθρώπους ετησίως.

Τομογράφος 'βλέπει' και τις παραμικρές ρωγμές στα οστά

Γερμανοί και Ελβετοί επιστήμονες παρουσίασαν για πρώτη φορά μια καινοτομική τεχνολογία τρισδιάστατης τομογραφίας ακτινών Χ που μπορεί να εντοπίσει μικροσκοπικές ρωγμές ή άλλες μεταβολές στα οστά μήκους μόλις 100 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου).

Το επαναστατικό μηχάνημα δημιουργεί ακτίνες Χ από πολύ ισχυρές πηγές φωτός και παράλληλα χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους ηλεκτρονικών υπολογιστών για να δώσει νέα διάσταση στις δυνατότητες βιο-απεικόνισης.

Με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, οι ερευνητές μπόρεσαν να απεικονίσουν με μεγάλη λεπτομέρεια το κάταγμα ενός οστού που ήταν μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα και να 
"χαρτογραφήσουν" ακόμα και τις κοιλότητες των κυττάρων μέσα σε αυτό. Το επίτευγμα, υπό τον Μάρτιν Ντίρολφ του Τμήματος Φυσικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, σε συνεργασία με ερευνητές του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΤΗ), παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC. Η δοκιμή του πρωτοτύπου έγινε στο ελβετικό σύγχροτρο (Swiss Light Source) κοντά στη Ζυρίχη.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούν να αυξήσουν την ισχύ των ακτινών Χ, χρησιμοποιώντας επιταχυντές σωματιδίων και σύγχροτρα για να ανεβάσουν την ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται. Αυτές οι τεχνικές όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους λόγω επιπτώσεων στην υγεία από την αυξημένη ακτινοβολία, όμως αξιοποιούνται σε έρευνες με διάφορα υλικά.

Η νέα γερμανο-ελβετική τεχνολογία δεν είναι ακόμα ώριμη για αξιοποίηση σε νοσοκομεία και δεν είναι βέβαιο ότι κάποτε κάτι τέτοιο θα συμβεί, όπως είπε ο ερευνητής Πιέρ Τιμπό του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Οι ερευνητές, κατ' αρχήν, στοχεύουν στη χρησιμοποίησή της για προ-κλινικές μελέτες, για παράδειγμα στην έρευνα των πρώτων σταδίων της οστεοπόρωσης, καθώς και στην αξιοποίησή της στη μελέτη των ανόργανων υλικών.

Πηγή

Επιστήμονες με επικεφαλής τον Αντώνη Αντωνίου ανακάλυψε μια περιοχή του γενετικού κώδικα (DNA), η οποία μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού


Μια μεγάλη διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό τον Αντώνη Αντωνίου του Κέντρου Γενετικής Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ανακάλυψε μια περιοχή του γενετικού κώδικα (DNA), η οποία μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν καλύτερες εξατομικευμένες διαγνώσεις, ιδίως όσον αφορά τις γυναίκες που έχουν ένα συγκεκριμένο ελαττωματικό γονίδιο (BRCA 1).
Όσες έχουν αυτό το γονίδιο, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αλλά ο κίνδυνος, όπως διαπίστωσε η νέα μελέτη, εξαρτάται επίσης από το κατά πόσο μια γυναίκα, εκτός από αυτό το γονίδιο, διαθέτει ή όχι ένα επιπρόσθετο γενετικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου σε μια περιοχή του DNA με την ονομασία 19p13.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, συνοδεύεται από δύο άλλες μελέτες στο ίδιο περιοδικό, οι οποίες συνδέουν την ίδια περιοχή 19p13 του DNA και άλλες τέσσερις με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.
Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού συμμετείχαν επίσης ο Δρακούλης Γιαννουκάκος από το Εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του Ινστιτούτου Ραδιοϊσοτόπων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και ο ογκολόγος Γιώργος Φουντζίλας από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι γυναίκες που έχουν το γονίδιο BRCA 1, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σε ποσοστό 65% θα παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού, ενώ γύρω σε ποσοστό 40% θα εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών, μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Αν μια γυναίκα, εκτός από το BRCA 1, διαθέτει και τη «γενετική παραλλαγή αυξημένου κινδύνου» της περιοχής 19p13 του DNA, τότε ο κίνδυνος για καρκίνο είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Η πρώτη μελέτη ανέλυσε τον πλήρη γενετικό κώδικα 2.300 γυναικών που διέθεταν ελαττωματικό γονίδια BRCΑ 1. Μερικές είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού πριν την ηλικία των 40 ετών και μερικές όχι. Μόνο μια στις 20 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού (ποσοστό 5%) αποδίδονται στο συγκεκριμένο γονίδιο, όμως η περιοχή 19p13 (βρίσκεται στο 19ο χρωμόσωμα) φαίνεται να έχει ευρύτερη σημασία, ακόμα κι αν η γυναίκα δεν διαθέτει το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA 1.
«Βρήκαμε μια περιοχή του DNA που λειτουργεί ως διακόπτης ελέγχου του ήχου, αυξομειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από το γονίδιο BRCA 1″, δήλωσε ο Αντωνίου. «Η ανακάλυψή μας είναι το πρώτο βήμα σε μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη προκειμένου να εντοπίσουμε γενετικούς παράγοντες που μεταβάλλουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που φέρουν τις μεταλλάξεις του BRCA 1, και η οποία τελικά μπορεί να μας βοηθήσει να αξιολογούμε τον κίνδυνο για κάθε γυναίκα και να παρακολουθούμε την ασθένεια», πρόσθεσε.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Περισσότερες από ένα εκατομμύριο περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στον κόσμο.
Η δεύτερη μελέτη, υπό τον Σίμον Γκέιθερ του πανεπιστημίου University College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι η ίδια περιοχή 19p13 του DNA αυξάνει, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού, τον κίνδυνο για τον καρκίνο των ωοθηκών στις γυναίκες που δεν έχουν ελαττωματικό γονίδιο BRCA 1.
Η τρίτη έρευνα, υπό τον καθηγητή Άντριου Μπέρτσουκ του αμερικανικού πανεπιστημίου Ντιουκ, ανακάλυψε ότι τέσσερις ακόμα γενετικές περιοχές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών στο γενικό πληθυσμό των γυναικών.
Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι η πέμπτη πιο συνηθισμένη στις ανεπτυγμένες χώρες. Περίπου 23.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ενώ 130.000 πεθαίνουν από καρκίνο των ωοθηκών. Οι περισσότερες γυναίκες μαθαίνουν τη διάγνωση με καθυστέρηση, ώσπου πια ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, επειδή τα συμπτώματά του δεν είναι άμεσα αισθητά.
Στη δεύτερη και στην τρίτη μελέτη συμμετείχαν επίσης οι ελληνικής καταγωγής ερευνητές Μαρία Νοταρίδου του Τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας του University College London και Αργύριος Ζιόγκας του Τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν.
Πηγή

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011

Yπερηχογράφημα μαστού. Πότε γίεται; Αντικαθιστά τη μαστογραφία;

Υπερηχογράφημα Μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Ο καρκίνος ξεκινάει όταν κάποια κύτταρα του μαστού χάνουν τον έλεγχο της ανανέωσής τους και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Το μεγαλύτερο κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αυτά τα καρκινικά κύτταρα, δεν μένουν μόνο στην περιοχή που πρωτοαναπτύχθηκαν, αλλά μπορούν να μετακινηθούν και σε άλλες περιοχές ή όργανα του ανθρώπινου σώματος. Σύμφωνα με μεγάλες διεθνείς μελέτες, μία στις 9 ή 10 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της ή περίπου 6.000 γυναίκες στη χώρα μας θα εμφανίζουν καρκίνο του μαστού, κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος να αναπτύξει μια γυναίκα καρκίνο στο μαστό αυξάνει με την ηλικία. Έτσι ενώ μέχρι την ηλικία των 39 ετών ο κίνδυνος είναι μόλις 0,5%, στις ηλικίες 40-59 ετών ο κίνδυνος φτάνει το 4-6% (δηλαδή 1 στις 20-25 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο μαστού). Από την  ηλικία των 60 και άνω, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο μαστό φτάνει το 7% -12% (περίπου 1 στις 10 με 15 γυναίκες. Μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο έχουν και οι άνδρες που, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 1%. Δηλαδή για κάθε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αντιστοιχεί και ένας άνδρας που θα νοσήσει από τον ίδιο λόγο, συνήθως σε ηλικία 50 με 70 ετών.
Από διεθνείς μελέτες υπολογίζεται ότι οι ετήσιοι απεικονιστικοί έλεγχοι έχουν μειώσει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού κατά 24%. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, αφού γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι για τις γυναίκες, ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος και δυστυχώς αποτελεί ακόμα τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο.
Τι είναι η υπερηχογραφία
Είναι διαγνωστική μέθοδος ακίνδυνη (δεν υπάρχει κανενός είδους ακτινοβολία), μπορεί να  επαναλαμβάνεται όσο συχνά χρειάζεται, άφοβαΕίναι ανώδυνηχαμηλού κόστουςγρήγορημε άμεσα αποτελέσματα Δεν απαιτεί προετοιμασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σαν μέθοδος πρώτης επιλογής όταν η αυτοψηλάφηση δεν είναι ασφαλής, κυρίως λόγω του μεγέθους των μαστών ή της συνυπάρχουσας ινοκυστικής μαστοπάθειας. 
Η εκτέλεσή τηςγίνεται από Ιατρό Ακτινολόγοέμπειρο γνώστη της μεθόδουοπότε  ελαχιστοποιεί τα ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.
υπερηχομαστογραφία, πιο συγκεκριμέναείναι ο πλήρης έλεγχος του μαστού με υπερήχους συνβεβαίωςτη  μασχαλιαία χώρα (έλεγχος των λεμφαδένων αυτής).
Εκτός από τους συνήθεις προληπτικούς ελέγχους, ο υπέρηχος χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση ψηλαφητικών ευρημάτων καθώς και για τη σήμανση ογκιδίων πριν την χειρουργική τους αφαίρεση. Επίσης το υπερηχογράφημα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη διερεύνηση μικροαποτιτανώσεων που μπορεί να αποκαλυφθούν από τη μαστογραφία.

Σε όλες τις συμπτωματικές περιπτώσεις άνω των 30 ετών γίνεται συνδυασμός μαστογραφίας και υπέρηχου μαστούενώκάτω των 30 ετώνγίνεταικαταρχήν,υπέρηχος μαστού καιεφόσον δεν καταλήγουμε σε ασφαλές συμπέρασμαο έλεγχος συμπληρώνεται με μαστογραφία.

ΠΟΤΕ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ
  • Στις μη ψηλαφητές μάζες
  • Στους πυκνούς μαστούς (με έντονα τα ινοαδενικά στοιχείαόπου η ανίχνευση του καρκίνου όταν συνδυάζεται και με μαστογραφία αυξάνεται 17%
  • Στον καθορισμό σε πολύ μεγάλο βαθμό της φύσης μίας βλάβης έχοντας δυνατότητα διαφοροδιάγνωσης της απλής κύστης από βλάβες συμπαγούς τύπου
ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
            Καλοήθους βλάβης
Η βλάβη έχει ομαλό περίγραμμα με σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές.Είναι καλά περιγεγραμμένη περιβαλλόμενη από λεπτή υπερηχογενή κάψαΗ βλάβη εντός του μαστού έχει μεγαλύτεροπλάτος από βάθος.
         Κακοήθους βλάβης

Είναι ακιδωτού σχήματος ή μικρολοβώδης σε ίση, περίπουσυχνότητα ενώμε χαμηλότερη συχνότητα, παρουσιάζεται ανωμάλου σχήματος ή με βάθος μεγαλύτερο του πλάτουςΕίναι σαφώς συχνότερα υποηχογενής καιμερικές φορέςσυνοδεύεται από επασβεστώσεις ή πορεκτασία. (Διάταση των μαστικών πόρων).
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
  • Σε πυκνούς μαστούς
  • Όταν ανιχνεύεται ύποπτη μαστογραφικά μάζα μη ψηλαφητή
  • Σε ψηλαφητή μάζα και αναρχία ιστών
  • Όταν υπάρχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό
  • Σε ηλικίες κάτω των 30 ετών (για προληπτικό έλεγχο)
  • Επεμβάσεις


Χρήσεις υπέρηχου μαστού.
• Για να καθοριστεί εάν ένα εξόγκωμα στο στήθος είναι κύστη (που περιέχει υγρόή συμπαγής μάζα. Το υγρό αποσύρεται τυπικά από όλες τις κύστες με μία βελόνα και σύριγγα (διαδικασία που  ονομάζεται αναρρόφηση). Εάν αφαιρεθεί καθαρό υγρόκαι η μάζα εξαφανιστεί πλήρως, τότε δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία ή αξιολόγηση.
• Όταν χρειάζεται να γίνει παρακέντηση κάποιας ακτινολογικής ανωμαλίας υπό  υπερηχογραφική καθοδήγηση.
• Για να μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια η τοποθεσία ενός όγκου ο οποίος δεν μπορεί να  ψηλαφιστεί για την καθοδήγηση του ιατρού κατά τη διαδικασία της βιοψίαςΟ υπέρηχος  χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα που ανακλώνται από τον ιστό του μαστού, χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώνει την σωστή τοποθέτηση της βελόνας κατά τη διάρκεια  μιας βιοψίας.
• Το υπερηχογράφημα μαστών χρησιμοποιείται επίσης στην σταδιοποίηση των ασθενών με καρκίνο του μαστούεπιτρέποντάς μας να μετρήσουμε με ακρίβεια το μέγεθος του όγκου και να εντοπίζουμε επιπρόσθετες εστίες σε περιπτώσεις πολυεστιακής εντόπισης της βλάβης.
 Διαδοχικές μετρήσεις του όγκου πρίν και μετά από τη χημειοθεραπεία μπορούν να  χρησιμοποιηθούν για να εκτιμήσουμε αντικειμενικά την απάντηση του ασθενή στο σχήμα  της χημειοθεραπείας. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος ανιχνεύει το 35% των μη ψηλαφητών μαζών.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ συν ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΤΟ 95% ΤΩΝ ΜΗ ΨΗΛΑΦΗΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ
Η μαστογραφική ανίχνευση τού καρκίνου είναι αντιστρόφως ανάλογη της πυκνότητας του  μαστού αλλά βελτιώνεται σημαντικά με τη συμβολή της υπερηχογραφίας ακόμη και σε  μικρού μεγέθους μάζες.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Για το συνήθη ετήσιο έλεγχο, συνήθως σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, χρησιμοποιείται μόνο το υπερηχογράφημα ενώ σε ηλικίες άνω των 30 ετών μπορεί να συμπληρωθεί με άλλες διαγνωστικές μεθόδους και συνήθως με τη μαστογραφία. Ο ετήσιος απεικονιστικός έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει ακόμη νωρίτερα, ακόμα και πριν από την ηλικία των 25 ετών, σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών. Άνω των 35 ετών, η εξέταση εκλογής είναι η μαστογραφία που συνήθως συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα αφού η συμβολή της υπερηχογραφίας είναι σημαντική στους ‘πυκνούς’ μαστούς με έντονα ινοαδενικά στοιχεία. Ο συνδυασμός των δύο μεθόδων αυξάνει την πιθανότητα για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού κατά 17%, αφού σε μια ‘ύποπτη’ από τη μαστογραφία βλάβη, το υπερηχογράφημα διακρίνει εύκολα, αν πρόκειται για μια απλή κύστη ή ένα συμπαγές μόρφωμα που χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο. Η οδηγούμενη από υπέρηχο βιοψία (FNA) αυτών των βλαβών επιτρέπει την ιστολογική τους διερεύνηση και φυσικά σώζει ζωές. Ακόμα σημαντικότερη είναι η δυνατότητα της ανίχνευσης με τον υπέρηχο, πολύ μικρών, μη ψηλαφητών όγκων στον αδενικό ιστό του μαστού.

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Είναι η τρισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία αποτελεσματικότερη;

Η παραδοσιακή μορφή διάγνωσης καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η ψηφιακή μαστογραφία, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια προστέθηκε και η τρισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία.
 Πρόληψη του καρκίνου του μαστού δεν υπάρχει, διότι δεν είναι πλήρως εξακριβωμένα τα αίτια πρόκλησής του. Έτσι η έγκαιρη διάγνωσή του στα αρχικά στάδια μπορεί να σώσει ζωές. Σύμφωνα με τα στοιχεία των κέντρων καρκίνου μαστού που υπάρχουν στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η έγκαιρη διάγνωσή του μειώνει τη θνησιμότητα κατά 30 μέχρι και 40% (στατιστικά στοιχεία 1970 – 2000).
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι: η τακτική ψηλάφηση του αδένα από τον γιατρό, η μαστογραφία που γίνεται με ακτίνες Χ και 
το ψηφιακό υπερηχογράφημα.
 Πρόσφατα, εδώ και τρία χρόνια, υπάρχει και η τεχνολογική τελειοποίηση του ψηφιακού υπερηχογραφήματος ή όπως λέγεται της ψηφιακής μαστογραφίας: η τρισδιάστατη εικόνα.

Στον τρισδιάστατο υπερηχογράφο για εξέταση
εμβρύου βασίζεται και η νέα ψηφιακή μαστογραφία
Απεικόνιση ολόκληρου του μαστού με ανάλυση χιλιοστού
Το ατού της νέας ψηφιακής μαστογραφίας είναι ότι όχι μόνον δεν εκπέμπει οποιαδήποτε μορφή ακτινοβολίας, αλλά καταγράφει με ανάλυση χιλιοστού ογκίδια μικρότερα του ενός εκατοστού.
Ένα από τα κέντρα που διαθέτουν τον νέο ψηφιακό υπερηχογράφο με τρισδιάστατη απεικόνιση στη Γερμανία είναι το Κέντρο Καρκίνου του Μαστού στο Βερολίνο.
Ο επικεφαλής του κέντρου Γενς-Ούβε Μπλόμερ υπογραμμίζει ότι η λειτουργία του νέου ψηφιακού υπερηχογράφου είναι απλή, πως η ασθενής δεν πονάει, το μηχάνημα δεν εκπέμπει οποιαδήποτε ακτινοβολία και: «Έχεις αμέσως την απεικόνιση. Δηλαδή μπορείς να την αξιολογήσεις αμέσως και να συζητήσεις τα αποτελέσματα με την ασθενή.»

 Το γεγονός ότι η εικόνα είναι τρισδιάστατη και ο μαστός απεικονίζεται ολόκληρος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανίχνευση των πιο μικρών ογκιδίων ειδικά σε γυναίκες με μεγάλη πυκνότητα μαστικού ιστού ή άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες σε προ- και εμμηνοπαυσιακή κατάσταση.
Στη Γερμανία διαθέτουν το νέο μηχάνημα γύρω στα 25 κέντρα. Ο Γερμανός καρκινολόγος τονίζει ότι τα ατού της τρισδιάστατης ψηφιακής μαστογραφίας είναι πολλά, διότι ανιχνεύει και εντοπίζει τις καρκινογενέσεις αλλά: «Δεν είναι σίγουρο π.χ. εάν λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά και σε γυναίκες με μικρό μαστό. Θα το διαπιστώσουμε στην πράξη. Φαίνεται να είναι και σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεσματικός, αλλά δεν έχουμε ακόμη αποδεικτικά στοιχεία.»

 Τα κέντρα καρκίνου του μαστού που διαθέτουν τον νέο τρισδιάστατο ψηφιακό υπερηχογράφο συνεργάζονται στενά για να διαπιστώσουν εάν όντως η νέα τεχνολογική τελειοποίηση προσφέρει και καλύτερη διάγνωση, διότι όπως τονίζουν πολλοί Γερμανοί επιστήμονες εάν ακόμη και αυτοί -οι πιο εξελιγμένοι υπερηχογράφοι- στέλνουν εσφαλμένο σήμα κινδύνου, τότε δεν υπάρχει ακόμη το τέλειο μηχάνημα για την πλήρη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Πηγή

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Δωρεάν μαγνητικές τομογραφίες κ ψηφιακές μαστογραφίες για άπορα άτομα


Ο μαγνητικός τομογράφος ο οποίος αποκτήθηκε βάσει προγραμματικής σύμβασης μεταξύ νομαρχίας Αθηνών και πανεπιστημίου Αθηνών τοποθετείται στους χώρους του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
Η τεχνολογία αυτή όχι μόνο θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και διεκπεραίωση των ασθενών με περισσότερη ακρίβεια και λιγότερο χρόνο αλλά θα προσφέρει σημαντικό έδαφος για πρωτοποριακή έρευνα λόγω των συγκεκριμένων δυνατοτήτων και εκπαίδευση σε νέους ιατρούς, οι οποίοι θα ενημερωθούν στις νέες μεθόδους εξετάσεων και έρευνας.
Επίσης θα εκτελείται κοινωνικό έργο λόγω της προγραμματικής σύμβασης για δωρεάν εξετάσεις

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011

Παγκόσμια έρευνα, έδειξε οτι οι μαστογραφίες σώζουν ζωές

Η εξέταση ανά τακτά, χρονικά διαστήματα, μπορεί να περιορίσει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε χθες η διεθνής ομάδα ερευνητών. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, πως χρόνο με το χρόνο, οι ζωές που σώζονταν, αυξάνονταν. Η μελέτη σε δείγμα 13.000 γυναικών στη Σουηδία, έδειξε πως 30% λιγότερες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού και μάλιστα η μείωση διατηρήθηκε με το πέρασμα των χρόνων.    

Σήμερα, 29 χρόνια μετά, την έναρξη της έρευνας, οι επιστήμονες διαπιστώνουν πως ο αριθμός των γυναικών που σώθηκαν αυξάνεται, όσο οι μαστογραφίες συνεχίζονται. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις χίλιες γυναίκες που μελετήθηκαν επί μία δεκαετία, τρία περιστατικά καρκίνου του μαστού, θα μπορούσαν να αποφευχθούν. 

Μοντέλο με καρκίνο του μαστού δημοσιεύει online τη θεραπεία του [φωτο - βίντεο]

Μοντέλο με καρκίνο του μαστού δημοσιεύει online τη θεραπεία του [φωτο - βίντεο]
Μεγάλη δύναμη ψυχής και ψυχραιμία δείχνει ένα 21χρονο μοντέλο που πάσχει από καρκίνο του μαστού. Η νεαρή φοιτήτρια της Αγγλικής Λογοτεχνίας που πριν από ένα μήνα έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού, αποφάσισε να βοηθήσει τα κορίτσια με την ίδια πάθηση, ανεβάζοντας στο youtube τα videos με τις εξελίξεις στην ασθένειά της.
Η Katie Huttlestone από το Ware του Hertfordshire βιντεοσκοπεί τον εαυτό της σε κάθε εξέλιξη της ασθένειας και ανεβάζει όλα τα video γιατί όπως λέει θέλει να βοηθήσει και άλλες γυναίκες με το ίδιο πρόβλημα.H ίδια έκανε χθες την πρώτη της χημειοθεραπεία και αμέσως μετά κάθισε

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Διαγνωστικές μέθοδοι παθήσεων του μαστού

Καρκίνος μαστού που διηθεί το δέρμα. Το δέρμα κοκκινίζει, αγριεύει λίγο και μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού.
Καρκίνος μαστού που διηθεί το δέρμα.
Το δέρμα κοκκινίζει,αγριεύει λίγο και
μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού.
Τι είναι και τι περιλαμβάνει το ιστορικό του μαστού ;

Πριν ο γιατρός απλώσει τα χέρια του για να εξετάσει την ασθενή του, πρέπει πάντα να της εκμαιεύσει ένα πλήρες ιστορικό, έτσι ώστε όταν αρχίσει την εξέταση να έχει ήδη στο μυαλό του τις δύο ή τρεις πιθανότερες διαγνώσεις. Το ιστορικό του μαστού είναι ένα...

Τι περιλαμβάνει η εξέταση μαστών;

Κατ αρχήν την επισκόπηση των μαστών. Με τη γυναίκα σε θέση καθιστή με τα χέρια στη μέση της, ελέγχεται το περίγραμμα των μαστών, το χρώμα και το ποιόν του δέρματος, η ύπαρξη 
εξογκώματος ή εισολκής (λακουβίτσας), οι θηλές και η συμμετρία των μαστών. Εν συνεχεία ο γιατρός ζητάει από την εξεταζόμενη να σηκώσει τα χέρια προς τα πάνω, παρατηρώντας αν...

Στη συνέχεια η ασθενής...


Πόσα είδη θηλών υπάρχουν;
Υπάρχουν διάφορα είδη θηλών. Η πιο συχνή ανωμαλία που μπορεί να κρύβει υποψία καρκίνου είναι η...

Σε ποια φάση της εμμήνου ρύσεως είναι καλύτερο να γίνεται η εξέταση μαστών;
Όπως προαναφέραμε, σε κάθε νέα γυναίκα, μπορεί καθώς οι μαστοί φουσκώνουν όσο πλησιάζουν οι μέρες της περιόδου, να εμφανισθεί κάποιο...

Μπορεί μία γυναίκα να εξετάζεται μόνη της;

Και βέβαια μπορεί. Σύμφωνα με τις στατιστικές το 90% των καρκίνων του μαστού, ανακαλύπτονται πρώτα από τις ίδιες τις ασθενείς. Παρ όλα αυτά προσέξτε! Όσο κι αν αυτό που θα διαβάσετε σας φαίνεται περίεργο, είναι αλήθεια! Έχει βρεθεί ότι πολλές γυναίκες που αυτοεξετάζονται καθυστερούν μέχρι και δύο χρόνια να αναφέρουν στο γιατρό...

Ποιος πρέπει να κάνει την εξέταση των μαστών;

Η ψηλάφηση των μαστών καλό είναι να γίνεται από ειδικό μαστολόγο ο οποίος συνήθως είναι ένας χειρουργός με ειδίκευση...

Η προληπτική εξέταση μαστού από ειδικό μαστολόγο σημαίνει ότι αν βρεθεί καρκίνος θα είναι ιάσιμος;

Όχι υποχρεωτικά. Σίγουρα ο ειδικός μπορεί να ψηλαφίσει κάτι όταν ακόμα είναι αρκετά μικρό, αρκετούς μήνες έως και χρόνια πριν το πιάσει η ασθενής. Είναι όμως επίσης βέβαιο ότι...

Τι είναι η βιοψία με λεπτή βελόνα (FNA) και η κυτταρολογική εξέταση;

Είναι εξέταση τεράστιας σημασίας, πολύ απλή σε έμπειρα χέρια και σχεδόν ανώδυνη γιά την ασθενή. Γίνεται με μία κοινή σύριγγα με βελόνα και δεν πονάει περισσότερο από... Όταν ο γιατρός ψηλαφά κάποιο ογκίδιο στο μαστό μίας γυναίκας, όσο ύποπτο κι αν του φαίνεται, όσο έμπειρος κι αν είναι, μόνο αν εξετάσει κύτταρά του στο μικροσκόπιο μπορεί με βεβαιότητα να πει αν είναι καλόηθες η κακόηθες. Γιά να ληφθούν όμως κύτταρα του ογκιδίου, πρέπει κάποιος να μπει μέσα στο ογκίδιο και...

Είναι αξιόπιστη η κυτταρολογική εξέταση;

Η κυτταρολογική εξέταση είναι απόλυτα αξιόπιστη μέθοδος όταν είναι θετική γιά καρκίνο, δεν ισχύει όμως και...

Το σύρμα εντοπισμού είναι έτοιμο να περάσει μέσα από τη βελόνα.
Το σύρμα εντοπισμού είναι έτοιμο
να περάσει μέσα από τη βελόνα
.
 
Σε τι άλλο χρησιμεύει η παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA);

Όπως είπαμε και πριν, δεν είναι εύκολο με την ψηλάφηση να ξεχωρίσουμε αν ένας όγκος που πιάνουμε στο μαστό είναι ή όχι καρκίνος. Η παρακέντηση με μία βελόνα εκτός από διαγνωστική μέθοδος, μπορεί να γίνει και...

Τι είναι η βιοψία με βελόνα true cut; 

Χρησιμοποιείται μία ειδική βελόνα που μπορεί να πάρει όχι απλώς λίγα κύτταρα αλλά...

Μπορεί να γίνει FNA σε ογκίδιο που δεν ψηλαφάται;

Στην περίπτωση που ο γιατρός δεν ψηλαφά τίποτα, προφανώς δεν είναι δυνατόν να γίνει ούτε FNA αλλά ούτε και βιοψία με βελόνα true cut. Γιατί γιά να μπει η βελόνα μέσα στην ύποπτη περιοχή πρέπει ο γιατρός να την ψηλαφά γιά να κατευθύνει τη βελόνα. Και είναι τουλάχιστον κωμικό να νομίζει κανείς ότι μπορεί να παρακεντήσει ένα ογκίδιο που βλέπει στη μαστογραφία αλλά δεν το πιάνει. Είναι σαν να προσπαθεί να πετύχει καλάθι στο μπάσκετ με κλειστά τα μάτια. Γι αυτό αν δείτε γιατρό να προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο, καλύτερα να αλλάξετε γιατρό. ...

Βιοψία κατόπιν εντοπισμού με συρμάτινο οδηγό. Εδώ φαίνεται ένα μικρό τμήμα μαστού με ύποπτες αποτιτανώσεις που αφαιρέθηκε. Φαίνεται επίσης η άκρη του σύρματος με το αγκίστρι στην άκρη του, που μας καθοδήγησε να βρούμε το μαστογραφικό εύρημα που δεν ψηλαφούσαμε (μέσα σε μπλε κύκλο).
Βιοψία κατόπιν εντοπισμού με συρμάτινο οδηγό.
 Εδώ φαίνεται ένα μικρό τμήμα μαστού με
ύποπτες αποτιτανώσεις που αφαιρέθηκε.
Φαίνεται επίσης η άκρη του σύρματος με το
αγκίστρι στην άκρη του, που μας
καθοδήγησε να βρούμε το μαστογραφικό
εύρημα που δεν ψηλαφούσαμε
(μέσα σε μπλε κύκλο).
 
Τι γίνεται όταν ένα ογκίδιο είναι τόσο μικρό που φαίνεται στην μαστογραφία ή στο υπερηχογράφημα αλλά δεν ψηλαφάται;

Αφού δεν ψηλαφάται, τότε ο γιατρός δεν μπορεί να το παρακεντήσει αλλά ούτε και να το αφαιρέσει χειρουργικά, εκτός κι αν αφαιρέσει πολύ μεγάλη περιοχή του μαστού (π.χ. το 1/4) υπολογίζοντας ότι κάπου μέσα εκεί θα πρέπει να βρίσκεται και το ύποπτο ογκίδιο. Κάτι τέτοιο όμως...

Πώς γίνεται η βιοψία εντοπισμού με συρμάτινο οδηγό;

Ενώ η ασθενής βρίσκεται στο μαστογράφο, ο γιατρός που ταυτόχρονα βλέπει την ύποπτη περιοχή στην οθόνη του μηχανήματος, προωθεί ένα ειδικό λεπτό...

Τι είναι ο μαμμοτόμος;

Είναι ένα μηχάνημα προχωρημένου μαστογράφου, με το οποίο...

Τι είναι και πότε γίνεται η ταχεία βιοψία;

Όταν υπάρχει ένα ύποπτο ψηλαφητό ογκίδιο ή όγκος στο μαστό με σοβαρή πιθανότητα κακοήθειας, χωρίς να έχει προηγηθεί...

Φυσιολογική μαστογραφία
Φυσιολογική μαστογραφία.
 
Τι είναι η κανονική βιοψία;

Στη διαδικασία της ταχείας βιοψίας, ο παθολογοανατόμος ανάλογα με την εμπειρία του, διαλέγει από το τεμάχιο που...

Τι είναι η μαστογραφία;

Είναι μία απλή ακτινογραφία, μόνο που η δόση της ακτινοβολίας που βγάζει, είναι πολύ...


Τι μπορεί να φανεί σε μία μαστογραφία;

Στη φυσιολογική μαστογραφία σε μαύρο φόντο που είναι το λίπος του μαστού, φαίνονται λευκοί οι αδενικοί σχηματισμοί, οι πόροι και οι...

Τι είναι οι αποτιτανώσεις (μικροαποτιτανώσεις) ή ασβεστώσεις του μαστού;

Αρκετές φορές συμβαίνει να εναποτίθενται (κατακαθίζουν) άλατα ασβεστίου σε κάποια σημεία του μαστού. Αυτό δεν σημαίνει, όπως πολλοί από λάθος νομίζουν, ότι οπωσδήποτε ο μαστός κρύβει...

Ύποπτες για κακοήθεια ακανόνιστες μικροαποτιτανώσεις μαστού.
Ύποπτες για κακοήθεια ακανόνιστες μικροαποτιτανώσεις μαστού.
 

Από ποία ηλικία πρέπει να αρχίζουν προληπτικές μαστογραφίες και κάθε πότε να γίνονται;

Δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία στο θέμα αυτό. Στην Αγγλία όλες οι γυναίκες έχουν δικαίωμα μίας δωρεάν μαστογραφίας κάθε 3 χρόνια από την ηλικία των 50 μέχρι τα 65. Στην Αμερική πολλοί συνιστούν να γίνεται μία μαστογραφία στην ηλικία των 35 ετών ως εξέταση αναφοράς, από κει και πέρα μία μαστογραφία κάθε χρόνο από τα 40. Στη Σουηδία από τα 45 και κάθε 1,5 χρόνο. Εκφράζοντας προσωπική άποψη για το θέμα και επειδή η κάθε γυναίκα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, θα έλεγα το εξής: Γυναίκες...

Γιατί να μην γίνεται μία μαστογραφία κάθε χρόνο από τα 35 και μετά ώστε να είμαστε σίγουροι;

Κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι...

Γιατί χρειάζεται η μαστογραφία: Δεν μας εξασφαλίζει μια εξέταση μαστού από ειδικό γιατρό κάθε ένα χρόνο ή συχνότερα;

Όχι, δε μας εξασφαλίζει. Ναι μεν η πολύτιμη αυτή εξέταση που λέγεται μαστογραφία μπορεί να μας δείξει ...

Τι είναι το υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα του μαστού είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη διαγνωστική εξέταση. Είναι μία εικόνα που παίρνουμε όταν ένας ήχος με συχνότητα τόσο ψηλή που δεν την ακούει το ανθρώπινο αυτί (υπέρηχος)...

Σε τι χρησιμεύει το υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα μπορεί εύκολα να διαχωρίσει συμπαγή μορφώματα (μεγάλη πιθανότης κακοήθειας) από...

Ποίοι είναι οι κίνδυνοι από το υπερηχογράφημα;

Μετά από δεκαετίες στη χρήση του μπορούμε σήμερα με βεβαιότητα να πούμε ότι το υπερηχογράφημα είναι...

Υπάρχουν εξετάσεις αίματος που μπορεί να δείξουν τον καρκίνο του μαστού;

Υπάρχουν κάποιες ειδικές εξετάσεις που λέγονται καρκινικοί δείκτες. Η ανεύρεσή τους σε υψηλές τιμές μπορεί να πιθανολογήσει καρκίνο. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα βέβαιο γιατί έχουν βρεθεί...

Τότε ποία είναι η χρησιμότητα του CA 15-3;

Αν σε μία εξέταση αίματος βρεθεί αυξημένη τιμή του καρκινικού αυτού δείκτη, τότε χρειάζεται μία...

Τι είναι μετάσταση;

Μετάσταση ονομάζεται η μετανάστευση καρκινικών κυττάρων πέρα από...

Πώς γίνεται η διάγνωση των μεταστάσεων αν υπάρχουν;

Θα πρέπει αρχικά να τονισθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι δυνατόν να...

Τι είναι η αξονική και τι η μαγνητική τομογραφία;

Η αξονική τομογραφία είναι μια ακτινολογική εξέταση που γίνεται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μας δείχνει τομές (φέτες) των οργάνων που θέλουμε να ελέγξουμε. Μπορούμε έτσι να...

Τι είναι το σπινθηρογράφημα; (scanning)

Είναι μια εξέταση που γίνεται με τη βοήθεια ενός ραδιενεργού φαρμάκου που...

Σπινθηρογράφημα κορμού και άνω άκρων που δείχνει μετάσταση στα οστά του δεξιού ώμου από καρκίνο μαστού.
Σπινθηρογράφημα κορμού και άνω άκρων που δείχνει
μετάσταση στα οστά του δεξιού ώμου από καρκίνο μαστού.
Πηγή