Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής 8-12 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη


Η επανάσταση στο χώρο της Πυρηνικής Ιατρικής το PET/CT θα παρουσιαστεί στο 22ο Συνέδριο της Πυρηνικής Ιατρικής που θα γίνει 8-10 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη.

Το συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, της Περιφέρειας

Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DEXA (διπλοενεργειακή απορροφησιομετρία ακτινών Χ) αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την εκτίμηση του κινδύνου κατάγματος των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Ο αυχένας του μηριαίου, η σπονδυλική στήλη και η κερκίδα αποτελούν τις περιοχές στις οποίες συνήθως γίνεται η εκτίμηση.

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Καρκίνος μαστού: Ευάλωτοι σε υποτροπή οι πυκνοί μαστοίΓυναίκες που ακολουθούν θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής αν έχουν πυκνούς μαστούς, δήλωσαν ερευνητές. 

Οι γυναίκες με πιό πυκνό μαστό είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να δουν τον καρκίνο να επιστρέφει, σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν λιγότερο πυκνούς μαστούς, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Cancer’.

Οι Καναδοί ερευνητές συμβουλεύουν ότι οι γυναίκες που έχουν τους περισσότερο πυκνούς μαστούς θα πρέπει ενδεχομένως να υποβληθούν σε ραδιοθεραπεία, ενώ οι γυναίκες με τους λιγότερο πυκνούς μαστούς θα πρέπει ενδεχομένως να την αποφύγουν. Ειδικοί δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω

Mobilett Mira Mobile Wireless X-ray from Siemens


gda958xj.png
Siemens has released a new mobile X-ray unit featuring a wireless detector, an option that has become common to many stationary systems. The combination of mobility and a wireless detector make this one of the most versatile X-rays. And you can even get it with a giraffe design for the pediatric wing.

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Δωρεάν εξέταση ψηλάφησης στήθους στον Πειραιά


Η Εκστρατεία "Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους" θα υλοποιήσει το "Περίπτερο Δωρεάν Εξέτασης και Ενημέρωσης" από της 29 Μαρτίου έως και της 2 Απριλίου στην Ευρωιατρική Διαγνωστική Τομογραφία Πειραιά, Ακτή Μουτσοπούλου 60.
Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb.gr

H θέση της υπερηχογραφικής εξέτασης του μαστού σήμερα, η ανίχνευση των παθήσεων του σε συνδυασμό με τη μαστογραφία


ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Τα τεχνολογικά άλματα στον τομέα της υπερηχογραφίας τα τελευταία χρόνια (υπερηχογράφοι υψηλής ευκρίνειας και πολλαπλών δυνατοτήτων, όπως χρήση χρώματος,3D απεικόνιση κλπ.) σε συνδυασμό πάντοτε με την απαραίτητη εμπειρία και συνεχή επιμόρφωση των χρηστών της μεθόδου, επιτρέπουν την αποτελεσματική ανίχνευση των παθήσεων του μαστού συμπεριλαμβανομένων των νεοπλασιών.
Επιχειρείται η, όσο το δυνατόν, καλύτερη, συνοπτική και

Η ακτινολογία σήμερα και οι νεότατες εξελίξεις


Οι νεότατες εξελίξεις της ακτινολογίας, τόσο στο διαγνωστικό όσο και στον επεμβατικό τομέα, παρουσιάστηκαν στο Πανελλήνιο Ακτινολογικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία, τον Δεκέμβριο του 2010. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο συγκεκριμένο συνέδριο στα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ακτινολογία.
‘Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγητής Ακτινολογίας, κ. Στριγγάρης, η αλματώδης ανάπτυξη της Ακτινολογίας και των ποικίλων απεικονιστικών τεχνικών κατά τις
τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει σε ένα μεγάλο αριθμό εξετάσεων που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση των διαφόρων νοσολογικών οντοτήτων. Παρόλο που το ζητούμενο είναι οι εξετάσεις αυτές να χρησιμοποιούνται επ’ ωφελεία των εξεταζομένων, η ελλειπής γνώση όλου του εύρους των τεχνικών απεικόνισης είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σφάλματα κατά την παρακολούθηση των ασθενών.
Επιπλέον, μία απεικονιστική εξέταση που πιθανώς να είναι χρήσιμη για μια ομάδα πληθυσμού, μπορεί να είναι λιγότερο επωφελής για μία άλλη.
Μία τεχνική που είναι διαθέσιμη στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων δεν είναι δυνατόν να εκτελεσθεί σε ένα απομακρυσμένο αγροτικό ιατρείο. Μία εξέταση μπορεί να πρέπει να προτιμηθεί από μία άλλη που ενδεχομένως επιβαρύνει τον ασθενή με ιονίζουσα ακτινοβολία ή είναι ακριβότερη.
Ο Οδηγός Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στην Ακτινολογία, της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, συνεχίζει ο κ. Στριγγάρης, επιχειρεί να βοηθήσει την καθημερινή προσπάθεια για την καλύτερη απεικονιστική διερεύνηση, διάγνωση και θεραπεία των ασθενών, διευκολύνοντας σε αυτό τον τομέα Ακτινολόγους και Κλινικούς Ιατρούς. Επιπλέον, απευθύνεται στους φορείς της Πολιτείας που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της χρήσης, και κατά συνέπεια του αντίστοιχου κόστους, όλων των απεικονιστικών τεχνικών που υπάρχουν διαθέσιμες στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας.
Έτσι η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία συγκρότησε ομάδα εργασίας η οποία μελέτησε το θέμα, εισηγήθηκε, και η Εταιρεία προχώρησε στην εκτύπωση εγχειριδίου – οδηγού όπου αναφέρονται αναλυτικά τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά νόσημα στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη.
Επίσης, στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν αλγόριθμοι που καθορίζουν την προτεραιότητα κάθε εξέτασης ανάλογα με τις επιστημονικές απαιτήσεις για σωστή διάγνωση, αλλά και το κόστος.
Η θεματολογία του Συνεδρίου, επικεντρώθηκε κυρίως στα κάτωθι σημεία:

  • Στις εφαρμογές των νέων υπερσύγχρονων ταχύτατων πολυτομικών αξονικών τομογράφων που λαμβάνουν πλέον 256 τομές το δευτερόλεπτο και σαρώνουν ολόκληρο το σώμα σε χρόνους λίγων δευτερολέπτων. Οι υπερσύγχρονοι αυτοί πολυτομικοί τομογράφοι παρέχουν πλέον εξαιρετικά ευκρινείς εικόνες σε όργανα, όπως η καρδιά, αναίμακτα, δίνοντας εξαιρετικά ασφαλείς πληροφορίες για την κατάσταση των στεφανιαίων αγγείων, των αγγείων του εγκεφάλου, των αγγείων της κοιλιάς ως και των αγγείων των άνω και κάτω άκρων. Η δυνατότητα που παρέχουν τα εν λόγω μηχνήματα για ανασύνθεση των εικόνων σε τρία επίπεδα παρέχει στους κλινικούς γιατρούς εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες ώστε να αποφασιστεί η καλύτερη δυνατή θεραπευτική αντιμετώπιση
  • Iδιαίτερη μνεία έγινε στην ψηφιακή μαστογραφία, η οποία λόγω της πολύ διακριτικής της ικανότητας δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης μικρών αρχομένων νεοπλασιών εκ του μαστού οι οποίοι πλέον με την κατάλληλη αγωγή σήμερα θεωρούνται ιάσιμοι. Θα πρέπει εδώ να επισημανθεί η χρησιμότητα της ευαισθητοποίησης του γυναικείου πληθυσμού της Ελλάδας στη χρησιμότητα του προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου.
  • Έγινε εκτεταμένη αναφορά στις σύγχρονες εφαρμογές του μαγνητικού συντονισμού, που αφορούν κατά κύριο λόγο τις λειτουργικές δοκιμασίες (Functional MRI), οι οποίες αναδεικνύουν τη λειτουργική συμπεριφορά των παθολογικών εστιών ιδία εκ του κεντρικού νευρικού συστήματος που σχετίζονται με ψυχικά νοσήματα ή διαταραχές στη συμπεριφορά, όπως η νόσος του Alzheimer. Επίσης, αναλύθηκαν οι νεότατες εφαρμογές με χρήση υπερταχείων ακολουθιών οι οποίες περιορίζουν θεαματικά το χρόνο της εξέτασης και με τις οποίες επιτυγχάνεται η ανάδειξη παθολογικών εστιών εκ των διαφόρων οργάνων του ανθρωπίνου σώματος σε εξαιρετικά μικρούς χρόνους και οι οποίες βρίσκουν ευρεία εφαρμογή ιδία σε ογκολογικά περιστατικά.
  • Έγινε επίσης αναφορά στην ελληνική εμπειρία από τη χρήση του PΕT CT, μια μέθοδο που συνδυάζει τη γ κάμερα με τον πολυτομικό αξονικό τομογράφο, η οποία έχει ευρεία εφαρμογή στην ογκολογία. Με το PET CT δίνονται απαντήσεις για το αν υπάρχουν ενεργείς ή όχι εστίες από τα διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος οι οποίες δεν είναι πολλές φορές δυνατόν να καθοριστούν μόνο με τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους.
  • Πολλές συνεδρίες του Ακτινολογικού Συνεδρίου ήταν αφιερωμένες στην επεμβατική ακτινολογία. Μεγάλος αριθμός Ελλήνων ακτινολόγων ασχολούνται πλέον με την επεμβατική ακτινολογία, τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, προσφέροντας πλέον θεραπευτικές λύσεις χωρίς μεγάλη επιβάρυνση του ασθενούς, περιορίζοντας θεαματικά την παραμονή στο νοσοκομείο και προσφέροντας θεραπεία σε καταστάσεις οι οποίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν δυνατόν να δοθεί χειρουργικά.
Μπορούμε πλέον να ισχυριστούμε, σύμφωνα με τον κ. Στριγγάρη, ότι ο Έλληνας ασθενής βρίσκει πλέον στην Ελλάδα Έλληνες επεμβατιστές ακτινολόγους οι οποίοι διενεργούν όλες, ακόμη και τις πλέον σύγχρονες και πολύπλοκες επεμβατικές πρακτικές.
Μέσα από τις επιστημονικές δραστηριότητες του 17ου Πανελλήνιου Ακτινολογικού Συνεδρίου προκύπτει σαφώς ότι οι Έλληνες ακτινολόγοι διαθέτουν την απαραίτητη σύγχρονη τεχνολογία αλλά κυρίως την απαραίτητη γνώση και εμπειρία, ώστε να αξιοποιούν με το δυνατό καλύτερο τρόπο τα μέσα που τους παρέχονται, ώστε ο Έλληνας ασθενής να βρίσκει στον τόπο του την καλύτερη δυνατή διάγνωση και θεραπεία χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να καταφεύγει πλέον στο εξωτερικό.

Πηγή

8 συμπτώματα που δεν είναι καρκίνος στο μαστό


Αποτελούν σύμβολο μητρότητας και ερωτισμού, αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας φύσης και σίγουρα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μέρη του ανθρώπινου σώματος. Είναι, επομένως, φυσικό ακόμη και η παραμικρή ενόχληση στους μαστούς να μας ανησυχεί και τις περισσότερες φορές να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, 8 στα 10 «ψηλαφητά» ογκίδια στο μαστό είναι καλοήθη και περίπου 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζει καλοήθη πάθηση του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Τα συμπτώματά τους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη φάση του

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Τα 10 κινητά με τη χαμηλότερη ακτινοβολίαAν και η επίδραση της ακτινοβολίαςτων κινητών τηλεφώνων μελετάται εδώ και καιρό, τα πορίσματα που βγαίνουν μάλλον μας μπερδεύουν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες, καθώς η χρήση της ασύρματης τεχνολογίας άρχισε πρόσφατα να εξαπλώνεται, ενώ άλλοι ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος και ότι, αν η ακτινοβολία ήταν βλαβερή, οι επιπτώσεις θα είχαν φανεί. Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, πριν αναφωνήσετε «Πάρε με στο κινητό», αξίζει να πληροφορηθείτε ποια από τα

Εξωσωματική γονιμοποίηση και καρκίνος

Οι θεραπείες γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), μπορεί να μη συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παρά τις ορμόνες που χρησιμοποιούνται, αποφάνθηκε σουηδική μελέτη. Ορισμένες προγενέστερες μελέτες ανέφεραν ότι τα φάρμακα για την γονιμότητα μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του μαστού,

8 τρόποι να προλάβετε τον καρκίνο του μαστού

Το 40% περίπου των κρουσμάτωνκαρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε προληφθεί εάν οι γυναίκες φρόντιζαν να έχουν μειωμένο βάρος, να πίνουν λιγότερο αλκοόλ, να ασκούνται περισσότερο και να θηλάζουν, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο και του «Imperial College» του Λονδίνου και εγείρει πάλι ερωτήματα για το αν ο καρκίνος του μαστού έχει γενετική βάση και κατά πόσο τελικά είναι στο χέρι μας να τον αναχαιτίσουμε. Στους προβληματισμούς μας αυτούς απαντά ο κ. Κώστας Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής

Θεραπεία πρωτονίων: Πρωτοπόρος κατά του καρκίνου

Μία πολλά υποσχόμενη αντικαρκινική θεραπεία κερδίζει έδαφος διεθνώς. Πρόκειται για την ακτινοθεραπεία πρωτονίων, που σε σύγκριση με την ήδη εφαρμοζόμενη ακτινοθεραπεία, στην οποία χρησιμοποιούνται φωτόνια (ακτίνες Χ), έχει το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα ότι «στοχεύει» τον όγκο, προφυλάσσοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τούς γύρω υγιείς ιστούς, γεγονός που επιτρέπει τη χορήγηση μεγαλύτερων δόσεων ακτινοβολίας. Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς είναι η ακτινοθεραπεία πρωτονίων, ποιους αφορά και πού εφαρμόζεται. 
Τι είναι η ακτινοθεραπεία πρωτονίων: Πρόκειται για μια μέθοδο ακτινοβόλησης των όγκων με πρωτόνια (θετικά φορτισμένα σωματίδια), η οποία κατατάσσεται στις ακτινοθεραπείες υψηλής ακρίβειας (στερεοτακτική ακτινοθεραπεία). Για την εφαρμογή της απαιτείται ένας ογκώδης και ακριβός επιταχυντής σωματιδίων (κύκλοτρο ή συγχρονοκύκλοτρο) και εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν συνολικά το μέγεθος ενός... γηπέδου μπάσκετ! Τέτοιου είδους επιταχυντές μέχρι πρότινος διέθεταν ορισμένα εργαστήρια Πειραματικής Φυσικής, αλλά καθώς γινόταν σαφές ότι τα πρωτόνια μπορούν να έχουν εφαρμογή στην Ιατρική, τα εργαστήρια άρχισαν να «δανείζουν» για περιορισμένο χρόνο τους επιταχυντές τους σε δημόσια νοσοκομεία, τα οποία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν περισσότερους ασθενείς, εφαρμόζουν συνδυαστική θεραπεία πρωτονίων και φωτονίων.

Ποιους αφορά
Θεωρητικά, ακτινοθεραπεία πρωτονίων μπορεί να γίνει σε κάθε καρκινικό όγκο, είτε ενηλίκων είτε ακόμη και παιδιών. Πρακτικά, όμως, αυτό εξαρτάται από το είδος του επιταχυντή που διαθέτει κάθε κέντρο. Οι επιταχυντές μικρής ενέργειας (70 ΜeV) είναι αποτελεσματικοί για το μελάνωμα της ίριδας του ματιού, ενώ για τους όγκους που βρίσκονται βαθύτερα στο σώμα και στο κρανίο απαιτούνται μεγαλύτερης ενέργειας μηχανήματα (>150 MeV). Ειδικότερα για τα παιδιά, τα πρωτόνια θεωρούνται καταλληλότερα σε σύγκριση με τα φωτόνια, δεδομένου ότι τα τελευταία επηρεάζουν περισσότερο τους γύρω υγιείς ιστούς, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης νέων όγκων καθώς το παιδί μεγαλώνει. Με τα πρωτόνια εκτιμάται ότι αυτός ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

Πού εφαρμόζεται
Σήμερα η ακτινοθεραπεία πρωτονίων εφαρμόζεται σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας, ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή περισσότερα από 20 νέα κέντρα διεθνώς.
Στην Ευρώπη τα περισσότερα κέντρα είναι δημόσια, έχουν περιορισμένες θέσεις θεραπείας και δέχονται ασθενείς μετά από αυστηρή επιλογή. Η θεραπεία που προσφέρουν αφορά κυρίως:
 Μη μεταστατικούς ενδοκρανιακούς όγκους της βάσης του κρανίου σε παιδιά και ενηλίκους -με ποσοστά πενταετούς επιβίωσης, που σε ορισμένες μορφές όγκων, όπως το χαμηλής κακοήθειας χονδροσάρκωμα, αγγίζουν το 94%.
 Το μελάνωμα της ίριδας -με ποσοστό ίασης 98%, γεγονός που σημαίνει ότι διασώζεται το μάτι του ασθενούς. 
 Τον καρκίνο του προστάτη με καλύτερη προστασία του ορθού (παχέος εντέρου), σε σύγκριση με τα φωτόνια.
Στις ΗΠΑ τα κέντρα είναι κατά κανόνα ιδιωτικά και προσφέρουν θεραπεία για περισσότερα είδη καρκίνων. Ωστόσο, η κάλυψη του υπέρογκου κόστους από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα.

Το μέλλον ανήκει στα πρωτόνια; Τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας αγώνας δρόμου μεταξύ των κέντρων πρωτονίων της Ιαπωνίας, της Αμερικής και της Ευρώπης ώστε να παραχθούν πρωτόνια από συσκευές λέιζερ, ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος και ο όγκος των σημερινών μηχανημάτων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι την επόμενη πενταετία θα είναι δυνατή η θεραπεία με πρωτόνια από λέιζερ για το μελάνωμα του οφθαλμού. Οι εξελίξεις αυτές θεωρείται ότι θα καταστήσουν τη θεραπεία πρωτονίων πιο προσιτή από πλευράς κόστους και εγκαταστάσεων, ενώ θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσουν στην αντικατάσταση της ακτινοθεραπείας φωτονίων (ακτίνων Χ) με τα πρωτόνια.

Στη χώρα μας 


Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς η νέα θεραπεία προσφέρεται και σε έλληνες ασθενείς.
1. Το νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» συνεργάζεται, από το 2003, με το δημόσιο κέντρο Centre de Protonthérapie d’ Orsay (CPO) του Institut Curie στο Παρίσι, όπου παρέχεται θεραπεία πρωτονίων σε αυστηρά επιλεγμένους ασθενείς με όγκους της βάσης του κρανίου (χόρδωμα, χονδροσάρκωμα, κακόηθες μηνιγγίωμα) και μελάνωμα της ίριδας. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στην Α΄ Ακτινοθεραπευτική-Ογκολογική Κλινική του «Αγίου Σάββα», τηλ.: 210-64.09.626.
2. Επίσης, στη χώρα μας εκπροσωπείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα, μέσω της «Care Life» (τηλ.: 210-72.26.451), όπου γίνεται θεραπεία πρωτονίων, κυρίως για τους όγκους στη βάση του κρανίου και πρόσφατα για τον καρκίνο του προστάτη.
Προσοχή: Και στα δύο νοσοκομεία, το κόστος καλύπτεται από το ταμείο του ασθενούς εφόσον έχει πάρει έγκριση.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χρήστο Μπόσκο, ακτινοθεραπευτή-ογκολόγο, επιμελητή της Α΄ Ακτινοθεραπευτικής Oγκολογικής Κλινικής και υπεύθυνο Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», επιμελητή στην Ογκολογική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, και την κ. Kristina Nilsson, προϊσταμένη ακτινοθεραπεύτρια-ογκολόγο του Τμήματος Ογκολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ουψάλα. 

Αξονική, Μαγνητική Τομογραφία, PET/CT scan: Ενδείξεις, Αντενδείξεις, Πλεονεκτήματα, Μειονεκτήματα, Πως γίνεται, Πόση ώρα διαρκεί, Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε.

Αξονική τομογραφία 

Ενδείξεις 

• Απεικονίζει πολύ καλά τα οστά (π.χ. κατάγματα), τον πνεύμονα και το πεπτικό σύστημα.
• Χρησιμοποιείται σε επείγουσες καταστάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί μια αιμορραγία, ένα οξύ εγκεφαλικό, οξείες παθήσεις της κοιλιάς. 

• Δείχνει, επίσης, πολύ καθαρά τις αποτιτανώσεις, δηλαδή τις συσσωρεύσεις ασβεστίου στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, που παρατηρούνται σε διάφορα νοσήματα, όπως π.χ. στην αθηρωμάτωση.

Αντενδείξεις 

• Απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
• Πρέπει να αποφεύγεται η διεξαγωγή αξονικής στα παιδιά και να γίνεται μόνον όταν υπάρχουν αυστηρές ιατρικές ενδείξεις. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην ακτινοβολία και έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, άρα και μεγαλύτερο κίνδυνο από τις παρενέργειές της.
• Αν χρειαστεί λήψη σκιαγραφικού (ουσία που βοηθά να φαίνονται καθαρότερα τα «επίμαχα» όργανα κατά την τομογραφία) και είστε αλλεργικοί, ενημερώστε τον ακτινολόγο, γιατί η ουσία που χρησιμοποιείται είναι ιωδιούχος και συχνά αλλεργιογόνος. Ενδεχομένως να χρειαστεί προετοιμασία με κάποια αντιαλλεργικά και με κορτιζόνη.

Πλεονεκτήματα 

• Δείχνει λεπτομερείς και τρισδιάστατες εικόνες.
• Απεικονίζει με μεγάλη ευκρίνεια τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Συγκεκριμένα, δεν δείχνει μόνο τη στένωση μιας αρτηρίας, όπως η κλασική στεφανιογραφία, αλλά και το σύνολο της αθηρωματικής πλάκας, δηλαδή όλη τη βλάβη μέσα στο τοίχωμα της στεφα­νιαίας αρτηρίας πριν ακόμα αυτή δημιουργήσει στένωση.
• Είναι πιο σύντομη από τη μαγνη­τική τομογραφία.
• Είναι πιο προσβάσιμη, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία διαθέτουν αξονικό τομογράφο.
• Είναι πιο φθηνή από τη μαγνη­τική τομογραφία.

Μειονεκτήματα 

Μία αξονική τομογραφία θώρακα δίνει πολύ μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας από αυτήν της ακτινογραφίας.
Η δόση της ακτινοβολίας, μάλιστα, μπορεί να είναι διπλή και τρι­πλή, αν χρειαστούν περισσότερα «περάσματα» για ασφαλέστερη διάγνωση.

Πώς γίνεται 

Ο ασθενής ξαπλώνει σε μια μηχανοκίνητη πλατφόρμα σαν κρεβάτι και μπαίνει στον αξονικό τομογράφο, το άνοιγμα του οποίου είναι μεγαλύτερο από αυτό του μαγνητικού. Σε αυτό εισάγεται η περιοχή του σώματος που πρόκειται να εξεταστεί. Οι εικόνες λαμβάνονται με την περιφορά ακτίνων Χ γύρω από την εξεταζόμενη περιοχή, διαμορφώνοντας μια διαδοχική αλληλουχία από «φέτες», τις οποίες συνθέτει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Πόση ώρα διαρκεί 

Ανάλογα με το σημείο του σώματος που εξετάζεται, αλλά και την πα­λαιότητα του μηχανήματος, μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 10 λεπτά. 


Μαγνητική τομογραφία 


Ενδείξεις 

• Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο όλου του σώματος και κυρίως του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος, σπονδυλική στήλη). Αναδεικνύει με μεγάλη ευαισθησία και ακρίβεια τους όγκους, τις μεταστάσεις, τις αγγειακές δυσπλασίες και τα ίδια τα αγγεία του εγκεφάλου με τη χρήση μαγνητικής αγ­γειογραφίας. Δείχνει, επίσης, πολύ έγκαιρα τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.
• Είναι η πρώτη επιλογή για τη διάγνωση της άνοιας και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
• Μπορεί να δείξει περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κίνηση των άκρων μας ή το λόγο (λειτουργική Μ.Τ.-fMRI).
• Δείχνει πιο καλά τα μαλακά μόρια του σώματος, για παράδειγμα τα μαλακά τμήματα των άκρων και των αρθρώσεων, όπως είναι οι μηνίσκοι, οι σύνδεσμοι, οι τένοντες.
• Μπορεί να απεικονίσει πολύ καλά τα σπογγώδη οστά (π.χ. της λεκάνης) και να δείξει, για παράδειγμα, ένα οστικό οίδημα που δεν μπορεί να δείξει ούτε η ακτινογραφία ούτε η αξονική τομογραφία.
• Με τη μαγνητική γίνεται και φασματοσκοπία, μία μη επεμβατική μέθοδος με την οποία είναι σαν να κάνουμε βιοψία χωρίς να παίρνουμε ιστό.

Αντενδείξεις 

• Να αποφεύγεται τους δύο πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
• Αν έχετε βηματοδότη, βαλβίδα στην καρδιά ή μεταλλικά εμφυτεύματα, φροντίστε, πριν υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία, να συμβουλευτείτε τόσο τον ακτινολόγο όσο και το γιατρό που σας χειρούργησε, για να πληροφορηθείτε αν τα μεταλλικά σώματα που σας τοποθέτησαν είναι συμβατά με το μαγνήτη. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να τα μετακινήσει ο μαγνήτης και να σας στοιχίσουν ακόμα και τη ζωή σας. Προσοχή, επίσης, χρειάζεται αν έχετε μεταλλικά θραύσματα από κάποιο ατύχημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγεται μία άλλη μέθοδος εξέτασης (ακτινογραφία, αξονική).

Πλεονεκτήματα 

• Δυνατό της σημείο είναι ότι δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με ακτινοβολία, γιατί δεν λειτουργεί με ακτίνες αλλά με μαγνητικό πεδίο.
• Είναι πιο λεπτομερής από την αξονική και δίνει περισσότερες πληροφορίες για τη φύση της βλάβης.
• Μπορεί να πάρει τομές, δηλαδή εικόνες από όλες τις πλευρές των σημείων του σώματος που εξετάζονται (π.χ. λοξές, εγκάρσιες, επιμήκεις).
• Αποτελεί σημαντικό όπλο στα χέρια των νευροχειρουργών, γιατί τους βοηθά να καταστρώσουν τη στρατηγική της επέμβασης σε δύσκολες εγχειρήσεις. Αν π.χ. έχουμε έναν άρρωστο που είναι επιληπτικός και πρέπει να αφαιρεθεί η περιοχή που ευθύνεται για την επιληψία, είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε και τη σχέση που έχει αυτή η περιοχή με το λόγο, γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνο να απαλλαγεί από την επιληψία, αλλά να μπορεί μετά το χειρουργείο να καταλαβαίνει και να μιλάει.
• Το σκιαγραφικό που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθεί δεν είναι αλλεργιογόνο, όπως συμβαίνει με αυτό της αξονικής τομογραφίας.

Μειονεκτήματα 

• Απαιτεί από τον ασθενή να είναι ακίνητος, καμιά φορά περισσότερο και από 30 λεπτά.
• Δεν είναι πάντα εύκολη η πρόσβαση σε αυτήν, γιατί δεν διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία μαγνητικό τομογράφο, ειδικά στην επαρχία.
• Είναι ακριβότερη από την αξονική τομογραφία.

Πώς γίνεται 

Ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι και μπαίνει μέσα στο μαγνητικό τομογράφο, που μοιάζει με τούνελ. Ο τομογράφος λειτουργεί με μαγνητικό πεδίο από 3.000 μέχρι 30.000 φορές μεγαλύτερο από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, με τη βοήθεια εκπομπής ραδιοκυμάτων, λαμβάνονται εικόνες της περιοχής που ενδιαφέρει, τις οποίες στη συνέχεια μελετά ο ειδικός ακτινολόγος προκειμένου να ανιχνεύσει τυχόν βλάβες.

Πόση ώρα διαρκεί 

Συνήθως χρειάζονται από 15 έως 30 λεπτά. Υπάρχουν όμως κάποιες εξαιρέσεις όπου η εξέταση μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο. Μία μαγνητική τομογραφία μαστών, για παράδειγμα, ή μία μαγνητική καρδιάς μπορεί να διαρκέσει και 45 λεπτά.Τομογράφος αντί στεφανιογραφίας; 
Τομογράφος νέας γενιάς «σαρώνει» την καρδιά, τη δείχνει να πάλλεται σε πραγματικό χρόνο και δίνει πλήρη αναφορά για τη λειτουργία της σε 250 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Πρόκειται για το Somatom Definition Flash, που προστίθεται στον εξοπλισμό όλο και περισσότερων ιατρικών κέντρων ανά τον κόσμο και εκτιμάται ότι θα καταργήσει τις παρεμβατικές διαγνω­στι­κές μεθόδους, όπως η στε­φανιογραφία που εγκυμονεί ορισμέ­νους κινδύνους. Το πλεονέκτη­μά του είναι ότι υπόσχεται ταχύτατη και ανώδυνη διά­γνω­­ση, που θα φανεί ιδιαί­τε­ρα χρήσιμη στις έκτακτες περι­πτώσεις (π.χ. στους έντο­­νους πόνους στο στέρνο), όταν υπάρχει ανάγκη για άμεση δράση. Οι γιατροί έχουν αμέ­σως εικόνα για το αν ο ασθε­νής έχει υπο­στεί στεφα­νιαίο επεισόδιο ή πνευ­μονική εμβολή. Επιπλέον, η ακτινο­­βολία που λαμβά­νει ο ασθενής είναι μικρό­τερη εκείνης των συμβατικών τομογράφων.


Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε

Απεικονιστικές εξετάσεις
• Ακτινογραφία θώρακα 40 mrem*
• Αξονική τομογραφία θώρακα 760 mrem
• PΕΤ/CT 1.080 mrem

Ανθρώπινες δραστηριότητες Ετήσια έκθεση σε millirem
• Αποστολή στο διάστημα 25.000
• Δόση στους πνεύμονες από το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων καθημερινά 15.000
• Ύπνος δίπλα σε κάποιον επί 8 ώρες 2
• Βλέποντας τηλεόραση 2 ώρες καθημερινά 1
• Αεροπορικό ταξίδι, κάθε ώρα πτήσης 0,5
• Πορσελάνινες θήκες δοντιών ή ψεύτικα δόντια 0,1

Μία αξονική τομογραφία μπορεί να αποδώσει 50-100 φορές περισσότερη ακτινοβολία από μία συμβατική ακτινογραφία, ανάλογα με το σημείο που εξετάζεται, τη μάρκα και την ηλικία του μηχανήματος. 


Pet/ct SCAN

Ενδείξεις 

• Η κυριότερη εφαρμογή του PET/CT είναι στην ογκολογία, σε ασθενείς με κακοήθειες. Συμβάλλει στη διάγνωση και την πα­ρακολούθησή τους, καθώς και στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας τους.
• Τώρα αναπτύσσονται και άλλες εφαρμογές, όπως καρδιολογικές και νευρολογικές (π.χ. πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ).

Αντενδείξεις 

Έχει τους ίδιους περιορισμούς με την αξονική.

Πλεονεκτήματα 

Το PET/CT άνοιξε νέους ορίζοντες στις απεικονιστικές μεθόδους, επειδή έχει μεγάλη ευκρίνεια και ευαισθησία, καθώς συνδυάζει σε μία και μόνο εξέταση τα προτερήματα δύο διαφορετικών εξετάσεων: της λεγόμενης «τομογραφίας εκπομπής ποζι­τρονίων» (Positron Emission Tomography­-­PET) και της αξονικής τομογραφίας (CT).

Μειονεκτήματα 

• Παίρνουμε μία μικρή δόση ακτινοβολίας από το ραδιοϊσότοπο που μας χορηγείται ενδοφλέβια για τη διεξαγωγή της εξέτασης, η οποία όμως γρήγορα αποβάλλεται. Παίρνουμε, όμως, και ακτινοβολία ίση με μία αξονική.
• Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς που το χρειάζονται δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό, γιατί δεν είναι αρκετά διαδεδομένο ούτε στο δημόσιο ούτε στον ιδιω­τικό τομέα.
• Είναι πολύ ακριβή εξέταση, αφού έχει δεκαπλάσιο κόστος από την αξονική (περίπου 2.000 €).

Πώς γίνεται 

Γίνεται πρώτα έγχυση ενδοφλέβια ραδιοϊσότοπου και στη συνέχεια ο ασθενής μπαίνει σε ένα μηχάνημα όπως αυτό της αξονικής, αλλά λίγο ογκωδέστερο.

Πόση ώρα διαρκεί 

Ανάλογα με την εξέταση, από 30 λεπτά έως 1 ώρα. 
Πηγή

Κυριακή, 27 Μαρτίου 2011

Χάπια για ραδιενέργεια

Ο φόβος των Αμερικανών ότι το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία μπορεί να μεταφερθεί στο έδαφός τους από τις ατμοσφαιρικές κινήσεις έχει οδηγήσει πολλούς στα φαρμακεία, από όπου προμηθεύονται χάπια που προστατεύουν ειδικά το θυρεοειδή. 

Σε πολλά φαρμακεία ή και σε ολόκληρες πολιτείες ήδη αναφέρονται ελλείψεις - δηλαδή ο κόσμος δεν βρίσκει

Η ραδιενέργεια από την Ιαπωνία στην Ευρώπη. Πόσο επικίνδυνη είναι για εμάς;


Τα ραδιενεργά υλικά μεταφέρονται χάρη στα σταγονίδια της υγρασίας στον αέρα. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί εισπνέοντας την ραδιενεργό σκόνη, στους πνεύμονες, ή μέσω των τροφών και του πόσιμου νερού. Το αγελαδινό γάλα θεωρείται από τους ειδικούς ιδιαίτερα επικίνδυνο, ιδιαίτερα εάν οι αγελάδες τρέφονται από μολυσμένα χορτάρια. Οι ειδικοί προβαίνουν σε ελέγχους

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι άγιοι
Ανάργυροι» σε συνεργασία με το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι
’γιοι Ανάργυροι», ίδρυσε το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ
ΜΑΣΤΟΥ. Στο κέντρο αυτό παρέχεται η δυνατότητα σε γυναίκες 40-69
ετών της ευρύτερης περιοχής του Νομού Αττικής να κάνουν ΔΩΡΕΑΝ
μαστογραφία με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του
μαστού. Πληροφορίες

Πηγή

INTERNATIONAL BREAST ULTRASOUND COURSE

A THREE DAY TEACHING PROGRAMME 2 Μάι 2011 - 4 Μάι 2011, Νοσοκομείο "ΙΑΣΩ", Αθήνα
Πληροφορίες: PRC Congress & Travel, Μιχαλακοπούλου 102, 11528 Αθήνα
Τηλ.: 210 7711673, 210 7756336, Fax: 210 7711289
E-mail: congress3@prctravel.gr
[ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ]

Πηγή

ONCOLOGY IMAGING COURSE 2011

23-25 June 2011, Hotel Excelsior, Dubrovnik, Croatia OIC 2011
Πηγή

ESGAR 2011, 2nd ANNUAL MEETING & POSTGRADUATE COURSE OF THE EUROPEAN SOCIETY OF GASTROINTESTINAL & ABDOMINAL RADIOLOGY


21-24 / 5 / 2011, Venice (Lido), Italy
Πληροφορίες: ESGAR Office: Neutogasse 9/2a Vienna, Austria, Fax: +43 1 5357037
E-mail: office@esgar.org
Web site: www.esgar.org

Πηγή

Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Τί είναι η Κυστική Ίνωση;


Η Κυστική Ίνωση ή αλλιώς Ινοκυστική νόσος (Κυστική Ινώδης Νόσος) είναι η πιο συχνή κληρονομική  πάθηση της  λευκής φυλής που επιφέρει το θάνατο σε νεαρή ηλικία. Η Κυστική Ίνωση δεν είναι μεταδοτική νόσος, αλλά κληρονομική. Για να νοσήσει κάποιος πρέπει να έχει δυο γονίδια παθολογικά τα οποία κληρονομεί και από τους δυο γονείς του  που είναι φορείς της νόσου, χωρίς να το ξέρουν.     Στην Ελλάδα σήμερα οι φορείς του παθολογικού γονιδίου που προκαλεί την Κυστική Ίνωση υπολογίζονται σε περισσότερους

Εγκυμοσύνη και Ακτινοβολία
Υπάρχουν περιπτώσεις που μια μέλλουσα μητέρα χρειάζεται να υποβληθεί σε κάποια ιατρική διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία με ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Επίσης, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο γυναίκες να ακτινοβολούνται για ιατρικούς λόγους, χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι έγκυες, ή γιατί η εγκυμοσύνη τους βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ή γιατί δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς η πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Σκοπός του εντύπου αυτού είναι να δώσει πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις που ενδέχεται να επιφέρουν οι ακτινοβολίες στο κύημα και τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης, καθώς και να βοηθήσει στην απάντηση ερωτημάτων σχετικά με μια ενδεχόμενη διακοπή της κύησης, λόγω ακτινοβόλησης για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς ιατρικούς

Αποτελεσματικότερα εμβόλια κατά της πνευμονίας και της μηνιγγίτιδας


Ερευνητές στη Βρετανία και την Ιρλανδία εντόπισαν έναν νέο τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να καταπολεμήσει με φυσικό τρόπο το βακτήριο του πνευμονιόκοκκου. Η ανακάλυψη αυτή, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία νέων, περισσότερο αποτελεσματικών εμβολίων για την καταπολέμηση της πνευμονίας και της μηνιγγίτιδας.

Ανακάλυψη δίνει ελπίδες για την ίαση του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον
Ασθένειες που κρατούσαν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους ως τώρα, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, μπορεί στο μέλλον να διαγνωστούν έγκαιρα και να θεραπευθούν χάρη σε μια νέα επιστημονική ανακάλυψη.

Τα εμφυτεύματα στήθους σχετίζονται με τον καρκίνο;


Η αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ερευνά πιθανή σχέση μεταξύ εμφυτευμάτων στήθους και μιας πολύ σπάνιας μορφής καρκίνου που ονομάζεται Αναπλαστικό Λέμφωμα Μεγάλων Κυττάρων (ΑΛΜΚ). Προς το παρόν, η FDA συμβουλεύει τους γιατρούς και τους ασθενείς ναπαρακολουθούν τα εμφυτεύματα στήθους και να αναφέρουν τις περιπτώσεις ΑΛΜΚ.


Πρόσφατα, η FDA ανακοίνωσε ότι επανεξέτασε την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με το ΑΛΜΚ στις γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1997 και το Μαΐο του 2010, καθώς και τις εκθέσεις από διεθνείς ρυθμιστικές αρχές, επιστήμονες και κατασκευαστές εμφυτευμάτων στήθους. Η επιστημονική βιβλιογραφία προσδιόρισε 34 μοναδικές περιπτώσεις ΑΛΜΚ σε γυναίκες με εμφυτεύματα φυσιολογικού ορού και σιλικόνης στο στήθος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της FDA:
Οι περισσότερες περιπτώσεις που εξετάστηκαν από την FDA, διαγνώστηκαν όταν οι ασθενείς αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη με συμπτώματα που σχετίζονταν με την εμφύτευση όπως πόνος, εξογκώματα, οίδημα ή ασυμμετρία που αναπτύχθηκαν μετά την αρχική χειρουργική επεμβαση και όταν οι περιοχές είχαν πλήρως επουλωθεί. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονταν σε συλλογή υγρού, σκλήρυνση της περιοχής του μαστού γύρω από το εμφύτευμα ή μάζες γύρω από το εμφύτευμα στήθους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα καρκινικά κύτταρα βρέθηκαν στη λεγόμενη ρευστή συλλογή ή στην ινώδη κάψα που περιβάλλει το εμφύτευμα. Από τις 34 περιπτώσεις, ο μέσος χρόνος μεταξύ της τοποθέτησης του εμφυτεύματος στήθους και της διάγνωσης ΑΛΜΚ, ήταν 8 χρόνια.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η FDA ανέφερε ότι δεν έχει βγει οριστικό συμπέρασμα για το αν τα εμφυτεύματα στήθους προκαλούν ΑΛΜΚ, κυρίως διότι ο καρκίνος, είναι εξαιρετικά σπάνιος, ακόμη και σε ασθενείς με εμφυτεύματα. Πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που προέκυψαν:
Παρά το χαμηλό συνολικά αριθμό των αναφερόμενων περιπτώσεων, ορισμένοι παράγοντες υποδηλώνουν ότι η ύπαρξη ΑΛΜΚ σε ασθενείς με εμφυτεύματα στήθους δε μπορεί να είναι σύμπτωση. Αν το ΑΛΜΚ σε γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους οφειλόταν μόνο στην τύχη, τότε θα εμφανιζόταν με παρόμοια συχνότητα σε όλα τα μέρη του στήθους. Αντ’ αυτού, το ΑΛΜΚ βρίσκεται συνήθως στην κοντινή περιοχή του εμφυτεύματος στήθους.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το ΑΛΜΚ, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των λεμφαδένων και του δέρματος, διαγιγνώσκεται σε περίπου 1 στις 500.000 γυναίκες στις ΗΠΑ. Σε γυναίκες χωρίς εμφυτεύματα στήθους, το ΑΛΜΚ στον ιστό του μαστού, συναντάται σε περίπου 3 στα 100 εκατ. γυναίκες. Συνολικά, η FDA ανέφερε ότι έχει επίγνωση 60 περιπτώσεων ΑΛΜΚ παγκοσμίως, σε γυναίκες με εμφυτεύματα, αλλά ο αριθμός αυτός είναι δύσκολο να επαληθευθεί. Υπολογίζεται ότι 5-10 εκατ. παγκοσμίως, έχουν εμφυτεύματα στήθους.
Πάντως η FDA δε συνιστά στους ασθενείς να αφαιρέσουν τα εμφυτεύματά τους. Αντίθετα, οι γιατροί και οι όσοι έχουν εμφυτεύματα θα πρέπει να τα εξετάζουν τακτικά και να κάνουν εξετάσεις του μαστού για τυχόν αλλαγές στην αίσθηση, το σχήμα ή την εμφάνιση της περιοχής γύρω από τα εμφυτεύματα. Κάθε περίπτωση ΑΛΜΚ θα πρέπει να αναφέρεται στην FDA.
Πηγή

Τι είναι η τεχνική «Synchrony»


Αντίθετα από τις βλάβες του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, οι στόχοι-όγκοι στα υπόλοιπα όργανα του σώματος και ειδικά κοντά ή μέσα στον πνεύμονα κινούνται με την αναπνοή. Για να μειωθεί η ακτινοβόληση του περιβάλλοντα υγιούς ιστού σε ένα κινούμενο με την αναπνοή στόχο-όγκο, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις κινήσεις άρα τις αναπνοές.

Σε τι διαφέρει η «Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική» από την «Κλασσική Ακτινοθεραπεία»;


   
       Cyberknife               Gamma Knife

Υπάρχουν κάποιες διαφορές που μπορούν να χαρακτηριστούν μεγάλες ή μικρές. 


Επιλογή και διαστάσεις στόχου
Στην κλασσική Ακτινοθεραπεία υπάρχουν ελάχιστες αλλά όχι μέγιστες διαστάσεις στόχων που μπορούμε να ακτινοβολήσουμε. Έτσι μπορούμε να υποβάλουμε σε θεραπεία στόχους που είναι συνήθως μεγαλύτεροι των 4-5 εκατοστών και να φτάσουμε μέχρι όλο το σώμα του ανθρώπου. Στη στερεοτακτική ακτινοχειρουργική δεν υπάρχουν ελάχιστες, όμως υπάρχουν μέγιστες διαστάσεις στόχου που μπορούμε να ακτινοβολήσουμε. Η ελάχιστη διάσταση στόχου είναι περίπου 2-3 χιλιοστά, ενώ η μέγιστη περίπου 4-5 εκατοστά.

Με το CyberKnife® έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε με πιο μεγάλη ευελιξία από ελάχιστο στόχο ενός (1) χιλιοστού (η ακρίβεια του ρομπότ είναι ± < 0,5 mm) έως πολλά εκατοστά. Εξαρτάται από το είδος του προβλήματος που πρέπει να θεραπεύσουμε αλλά και τη θέση του στο σώμα. 
Συνολική Χρονική Διάρκεια θεραπείας
Η κλασσική Ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται σε «συνεδρίες» που γίνονται μία (σπάνια δύο ή τρεις φορές) την ημέρα για ένα σύνολο από δέκα έως και σαράντα ημέρες. Στο χρόνο αυτό πρέπει να προστεθεί η προετοιμασία και μελέτη του ασθενούς που απαιτούν ακόμα 2 – 3 ημέρες.
Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική χορηγείται σε μία ή δύο ή περισσότερες συνεδρίες σε αντίστοιχες ημέρες. Η προετοιμασία και μελέτη του ασθενούς γίνονται είτε την ίδια μέρα, είτε κάποια προηγούμενη της θεραπείας για τη λήψη αξονικής & μαγνητικής τομογραφίας.
Με το CyberKnife® γίνεται συνήθως μία έως το πολύ πέντε συνεδρίες σε αντίστοιχες και διαδοχικές ημέρες. Η προετοιμασία του ασθενούς γίνεται κάποια προηγούμενη της θεραπείας ημέρα και κατά τη μελέτη του περιστατικού (που διαρκεί από μία έως μερικές ημέρες) ο ασθενής παραμένει σπίτι του. 
Τοξικότητα – επιβάρυνση φυσιολογικών ιστών
Επειδή το μέγεθος των πεδίων ακτινοβολίας στην κλασσική Ακτινοθεραπεία είναι μεγάλο (από μερικά έως πολλά εκατοστά), αναγκαστικά υπάρχει επιβάρυνση και μεγάλου ποσού φυσιολογικών κυττάρων, ιστών και οργάνων που βρίσκονται κοντά στον ακτινοβολούμενο στόχο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποια τοξικότητα που είναι από μικρή έως σημαντική.
Στη στερεοτακτική ακτινοχειρουργική επειδή ο στόχος είναι μικρός και η ακρίβεια – επικέντρωση της θεραπείας μεγάλη, η επιβάρυνση των γειτονικών φυσιολογικών κυττάρων και ιστών είναι ελάχιστη έως μηδενική, άρα ουσιαστικά δεν υπάρχει τοξικότητα.
Στη θεραπεία με το CyberKnife® έχουμε την ιδανική λύση στο θέμα της τοξικότητας. Όταν ακτινοβολούμε ένα μικρό στόχο, δεν υπάρχει τοξικότητα λόγω ελάχιστης επιβάρυνσης των γειτονικών κυττάρων και ιστών.
Αλλά ακόμα και όταν ακτινοβολούμε μεγάλο στόχο (αρκετών εκατοστών) η ακρίβεια ακτινοβολήσεως είναι τέτοια που έχουμε την ελάχιστη δυνατή διασπορά ακτινοβολίας στους γειτονικούς με το πρόβλημα ιστούς, άρα και την ελάχιστη δυνατή τοξικότητα.
Πηγή

Πως λειτουργεί το CyberKnife®;
Το CyberKnife® είναι ένα σύστημα Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής που χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και έχει ως σκοπό να είναι το ακριβέστερο και πιο ευέλικτο εργαλείο που διαθέτη η μοντέρνα ακτινοθεραπευτική. Μετά τη τοποθέτηση του ασθενούς στο κρεβάτι του συστήματος και σε θέση θεραπείας, λαμβάνονται δύο ψηφιακές ακτινογραφίες με γωνία 90 μοιρών μεταξύ τους και το σύστημα βρίσκει τη στερεοτακτική θέση του στόχου που έχουμε προγραμματίσει να ακτινοβολήσουμε.
Μόλις χαρτογραφηθεί ακριβώς η θέση του στόχο και γίνει αποδεκτή από τους υπεύθυνους ιατρούς, ο

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Ποιές άλλες τεχνικές χρησιμοποιούνται στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;


Οι Υπέρηχοι υψηλής ευκρίνειας είναι μέθοδος που δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και επιτρέπει στα χέρια έμπειρου απεικονιστή να λύσει προβλήματα που αφορούν:
  • ψηλαφητό εύρημα στο μαστό
  • μαστογραφικό εύρημα που χρειάζεται διευκρίνιση
  • μελέτη προθεμάτων σιλικόνης μαστού
Η υπερηχητική μαστογραφίαείναι η εξέταση εκλογής σε νεαρές γυναίκες

Αξονική Στεφανιογραφία με τον πιο σύγχρονο αξονικό τομογράφο στην Ελλάδα


Ο πιο εξελιγμένος Αξονικός Τομογράφος ονόματι SOMATOM Definition Flash τηςSiemens αποτελεί την κορύφωση της σύγχρονης τεχνολογίας στα πολυτομικά συστήματα υπολογιστικής τομογραφίας με την ταχύτερη ελικοειδή σάρωση (280msec) και την κατά 10 φορές μικρότερη δόση ακτινοβολίας από τους συμβατικούς τομογράφους.
Η Αξονική Στεφανιογραφία μπορεί να πραγματοποιηθεί ταχύτατα, αναίμακτα και ανώδυνα για τον ασθενή και το σημαντικότερο με τη μικρότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας. Η καρδιά απεικονίζεται να πάλλεται σε πραγματικό χρόνο σε τρισδιάστατη εικόνα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι ο ασθενής δέχεται μειωμένη ακτινοβολία, την μικρότερη παγκοσμίως. Κατά την διάρκεια μιας αξονικής στεφανιογραφίας η δόση της ακτινοβολίας είναι χαμηλότερη απο 1mSv. Ποσότητα τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερη από αυτήν που εκπέμπουν τα συμβατικά συστήματα αξονικών τομογράφων (μέσος όρος δόσης 12mSv) και τρείς φορές μικρότερη από την ετήσια δόση ακτινοβολίας που λαμβάνει ο μέσος άνθρωπος από το φυσικό του περιβάλλον (σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή Επιδράσεων της Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ).).
Ο Somatom Definition Flash δίνει την δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου, με σάρωση ολόκληρης της καρδιάς σε μόλις 250 msec (σχεδόν το ένα τέταρτο του καρδιακού κύκλου). Ακόμη και στις δυσκολότερες περιπτώσεις, παρουσία ταχυαρρυθμιών, με δόσεις μικρότερες από αυτές του καρδιακού καθετηριασμού. Ο αξονικός τομογράφος SOMATOΜ Definition Flash με την χρονική διακριτική ικανότητα των 75msec και την εντυπωσιακή ταχύτητα σάρωσης 48cm/sec σαρώνει ακαριαία και επιτρέπει την καρδιακή απεικόνιση χωρίς τους περιορισμούς από την χρήση β-αναστολέων.
Έτσι οι ενδείξεις αλλάζουν :
  1. Ασθενείς όλων των ηλικιών, μικρής και μέτριας πιθανότητας στεφανιαίας νόσου. 
Γνωρίζουμε ότι το 1/3 των κλασσικών στεφανιογραφικών εξετάσεων είναι φυσιολογικές, κυρίως στην ομάδα μικρής και μέτριας πιθανότητας στεφανιαίας νόσου. Παρ’ όλα αυτά, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα ήταν απαγορευτική η επιλογή της αξονικής στεφανιογραφίας εξαιτίας της υψηλής δόσης ακτινοβολίας σε σύγκριση με την κλασσική στεφανιογραφία (16-20mSv αντί 2-4 mSv).
Σήμερα με την χρήση του SOMATOΜ Definition Flash η ακτινοβολία είναι ακόμα μικρότερη και από την κλασσική στεφανιογραφία, έτσι η χρήση της στις περιπτώσεις αυτές (μικρής και μέτριας υποψίας στεφανιαίας νόσου) εμφανίζετε πλέον ως η ενδεδειγμένη μέθοδος στην βιβλιογραφία, γνωρίζοντας και την υψηλή αρνητική προγνωστική αξία της μεθόδου αυτής.
2. Ομάδες υψηλού κινδύνου όπως σακχαροδιαβητικοί ή αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς θα έχουν όφελος από την μέθοδο αυτή.
3.Για τον έλεγχο των μοσχευμάτων μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη
4.Σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε διαδερμική αγγειοπλαστική (με ενδοστεφανιαία πρόθεση διαμέτρου >2,5mm)
5.Για τον έλεγχο διατατικής μυοκαρδιοπάθειας
6.Σε περίπτωση θωρακικού άλγους η εξέταση αποτελεί μοναδική λύση στην διαφοροδιάγνωση μεταξύ οξέως στεφανιαίου επεισοδίου , πνευμονικής εμβολής ή διαχωρισμό της θωρακικής αορτής.

Πηγή